xcounter
#

США передають вертольоти Кенії - поставлено перші два UH-1 Huey​

988
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force

Всього країна має отримати вісім UH-1 Huey і ще стільки ж гелікоптерів MD-500

Республіка Кенія отримала першу партію гелікоптерів від Сполучених Штатів у рамках оборонної допомоги — близько двох тижнів тому у країну було поставлено перші два гелікоптери UH-1 Huey, наразі фахівці Повітряних сил США проводять складання цих літаків в ангарі гарнізона Ембакасі, що у столиці країни Найробі.

UH-1 Huey
Фото — U.S. Army

Після чого на гелікоптери очікує комплексне випробування — вони триматимуть орієнтовно до кінця року, а згодом відбудеться вже офіційна передача гелікоптерів до війська.

Читайте також: РФ ще з 2017 року хотіла продати Як-130 в Перу, але там просто відмовили

Всього США планують передати Кенії вісім гелікоптерів UH-1 Huey, шість наступних мають буди поставлені у серпні.

KDF
Фото — KDF
Також США мають передати Кенії ще вісім гелікоптерів MD-500

, які передусім призначені для розширення участі цієї країни у миротворчих місіях.

Нагадаємо, що у червні Білий дім оприлюднив офіційний меморандум, в якій визначається, що Кенія є важливим союзником США, що не входить до складу НАТО.

Щодо поточного парку гелікоптерів армії Кенії, то Military Balance станом на 2023 рік надає такі дані — чотири гелікоптери Мі-17, два AW139, один Bell 206L, один Bo-105 і ще один Bell47G, всього дев’ять машин.

Нагадаємо, що UH-1 Huey від Bell Helicopter Textron здійснив свій перший політ ще у жовтні 1956 року, серійно виготовляється з 1960, має значну кількість модифікацій, як цивільних, так і військових, всього було випущено понад 16 тисяч таких літаків.

MD-500 своєю чергою створені на базі Hughes 500, що є цивільною версією OH-6A Cayuse/Loach, є низка різних модифікацій, включно з MD-500E, MD-520N та MD-530F. Ці гелікоптери постачалися Іраку, водночас Ізраїль у 1982 році використовував Hughes 500MD з ПТРК TOW.

Читайте також: ЗМІ кажуть, що США можуть викупити для України 32 літаки F-16, але тут йдеться про Афіни