xcounter
#

ЗМІ кажуть, що США можуть викупити для України 32 літаки F-16, але тут йдеться про Афіни

5355
Грецький F-16, всі фото — Hellenic Air Force
Грецький F-16, всі фото — Hellenic Air Force

Ця країна неодноразово заявляла, що не планує передавати Україні F-16 чи інші літаки, і важко повірити, що ця позиція зміниться найближчим часом

Греція має досить стриману позицію з питання постачання Україні озброєння у рамках оборонної допомоги — серед списку озброєння, поставленого ЗСУ, є БМП-1, протитанкові гранати, 20 тисяч автоматів "Калашникова", а також боєприпаси для стрілецького озброєння та артилерійські снаряди тощо. Крім того, Греція ймовірно постачає зброю "третім країнам", які вже потім передають її Україну.

F-16 Греція

Втім, коли мова заходить про передачу такого озброєння, як С-300, то тут все впирається у те, що греки чітко заявляють — ці ЗРК потрібні їм самим для захисту країни. Зокрема ця тема окрема висвітлена в доволі цікавому великому матеріалі видання Al Jazeera, що присвячений питанням оборонної допомоги Греції для України.

Читайте також: Грецькі F-16 для України: на скільки це реально, яка ціна та стан

Зокрема там згадують про те, що ще у січні цього року США запропонували Греції досить цікавий обмін — Афіни передають Києву своє озброєння та військову техніку, тоді як Вашингтон надає грекам зброї на суму до 200 млн доларів. Як повідомляє видання з посиланням на анонімне дипломатичне джерело, уряд Греції ще досі думає, що ж можна запропонувати, одним з варіантів якраз є той же ЗРК С-300, але тут Греція досить очевидно хоче отримати на заміну американський ЗРК Patriot.

Окремим пунктом видання розглядає й питання постачання Україні винищувачів — йдеться про те, що Греція має намір вивести з експлуатації одразу 32 літаки F-16 Block 30, і за даними джерел журналістів, Афіни хочуть провернути ось такий план — продати ці літаки у Сполучені Штати, які вже займатимуться їхньою модернізацією і процесом передачі цих машин Україні.

Хоча цей план дійсно може бути вигідним для Греції, коли за застарілі літаки країна отримає гроші, наприклад, на оплату закупівлі тих же F-35, але згодом видання наводить цитату одного з інженерів повітряних сил країни, який зауважує, що через сусідів вони повинні мати потужні збройні сили, і що продаж одразу такої кількості F-16 буде критичним для їхнього війська. "Має бути приблизно 200 літаків, чого неможливо досягти з більш сучасними та дорогими винищувачами", — відзначає він.

Сьогодні F-16 є основою грецького авіапарку (туди також входять F-4E Phantom II, Mirage 2000 та Rafale) — згідно з даними Miliitary Balance, станом на 2023 рік Греція мала у своєму активі 69 машин F-16CG/DG Block 30/50, а також 55 F-16CG/DG Block 52+, 28 F-16С/D і ще 2 F-16V — всього 154 машини. З них є плани модернізувати орієнтовно до 83 літаки до версії Block 70/72 Viper.

Також варто нагадати, що Греція ще у 2020 році окреслила намір закупити літаки п’ятого покоління F-35, Агенція з оборонної співпраці США надала дозвіл на закупівлю 40 літаків F-35A на суму 8,6 млрд доларів, перша машина має бути поставлена аж у 2028 році.

До ймовірного постачання бодай якоїсь кількості F-16 із Греції можна поставитися вкрай скептично з урахуванням того, що та ж історія з передачею С-300 тягнеться вже не один рік, але рішення по ЗРК так і не прийнято. Тож передача одразу 32 винищувачів F-16, нехай і застарілих, виглядає фантастичним планом — хіба що США запропонують якісь дійсно гарні умови у вигляді, наприклад, серйозної знижки на ті ж F-35.

Тим паче це не вперше, коли західні ЗМІ підіймають тему передачі Україні грецьких F-16, і після чергової серії публікацій у квітні цього року прем’єр-міністр Греції Кіріакосу Міцотакіс доволі чітко окреслив, що вони не готові передавати Україні свої F-16.

Mirage 2000
Грецькі Mirage 2000-5, фото — NATO Allied Air Command

Також можна згадати історію й про те, що хоч і Греція навесні цього року говорила про плани продати "зайві" Mirage 2000, але той же Міцотакіс заявив, що, мовляв, Афіни передавали Україні надлишки різного озброєння, але "коли мова про літаки, то це зовсім інша ліга, і ми не там".

Читайте також: У Греції у розпачі від стану американських безкоштовних Bradley та навіть новітніх кораблів - від них відмовились