xcounter
#

РФ ще з 2017 року хотіла продати Як-130 в Перу, але там просто відмовили

2841
Російський Як-130, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російський Як-130, ілюстративне фото з відкритих джерел

Росіяни зазнали чергового фіаско на світовому ринку озброєнь, і що натомість обрали перуанські військові

Російська Федерація мала намір продати свої навчально-бойові літаки Як-130 в Перу, тим більш, що ВПС цієї країни проводили відповідний конкурс для пошуку заміни своїм старим "літаючим партам" типів A-37B та MB-339.

Але в підсумку перуанські військово-повітряні сили спочатку взагалі відмовились від ідеї купувати російські Як-130, а далі взагалі передумали купувати нові навчально-бойові літаки та віддали перевагу варіантам на заміну МіГ-29 та Mirage 2000, вибір зосереджено між Rafale та корейським KF-21.

Читайте також: ЗМІ кажуть, що США можуть викупити для України 32 літаки F-16, але тут йдеться про Афіни
МіГ-29 ВПС Перу, ілюстративне фото з відкритих джерел

Портал Infodefensa розповідає, що по навчально-бойовим літакам окрім російського Як-130 Перу мало також варіанти із південнокорейським FA-50 та італійським M-346, але купувати якийсь із цих двох варіантів по "літаючим партам" вони передумали по банальній причині – не вистачає фінансових ресурсів. Тому й було обрано вектор по підсиленню винищувальної авіації як більш нагальний.

Але далі автори порталу підкреслюють ось такий цікавий момент – перш ніж визначитись із пріоритетністю саме по винищувачам, командування ВПС Перу без жодних пояснень просто довело до відома російській держкорпорації "ОАК" про те, що варіант із Як-130 знімається із конкурсу.

Сам момент з відмовою купувати Як-130 для росіян явно був болючим. Бо ще орієнтовно з 2017 року можна знайти публічні згадки про те, що Росія планує продати навчально-бойові літаки цього типу Перу, котре начебто виражало інтерес до подібного придбання.

Тим більш, тут мова про втрату потенційних експортних доходів для російського ВПК, котрі необхідні ворогу в умовах повномасштабної війни проти України. І заодно про "відповзання" з позицій на ринку озброєння в чутливому для інтересів Кремля регіоні, тобто в Латинській Америці як складовій "Глобального Півдня".

Сам літак Як-130 має також, м’яко кажучи, неоднозначну репутацію, і про це ми розповідали зокрема на прикладі чергової катастрофи Як-130 у Бангладеш. Цей літак виявився кепською покупкою за $800 млн кредиту.

Як-130 ВПС Бангладеш, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Що не так із заявою РФ про завершення докового ремонту човна "Ростов-на-Дону", пошкодженого Storm Shadow