xcounter
#

Що не так із заявою РФ про завершення докового ремонту човна "Ростов-на-Дону", пошкодженого Storm Shadow

3257
Пошкодження дизель-електричної субмарини проекту 636.6 "Ростов-на-Дону" після удару по тимчасово окупованому Севастополю, 18 вересня 2023 року, зображення з відкритих джерел
Пошкодження дизель-електричної субмарини проекту 636.6 "Ростов-на-Дону" після удару по тимчасово окупованому Севастополю, 18 вересня 2023 року, зображення з відкритих джерел

Які реальні успіхи можуть мати окупанти у відновленні підводного корабля, ураженого далекобійними ракетами

Російські пропагандистські ресурси пишуть про те, що начебто уже завершився етап докового ремонту підводного човна проекту 636.6 "Ростов-на-Дону" зі складу Чорноморського флоту РФ, котрий у вересні 2023 року був пошкоджений під час масованого ракетного удару Сил оборони України, із використанням крилатих ракет Storm Shadow.

РФ заявляє, що далі цю субмарину будуть добудовувати вже на плаву, при цьому орієнтовні строки завершення робіт не деталізуються. Відповідно, навіть самі росіяни поки що не поспішають стверджувати, наскільки швидко вони зможуть повернути в стрій "Ростов-на-Дону".

Читайте також: Німеччина розкрила першого покупця своїх нових FVP-дронів, і це доволі очікувано
Пошкодження дизель-електричної субмарини проекту 636.6 "Ростов-на-Дону" після удару по тимчасово окупованому Севастополю, 18 вересня 2023 року, зображення з відкритих джерел

Більш того, тут вийшов доволі цікавий момент, коли ворожі пропагандисти з відставанням мінімум в місяць розповіли те, про що й так було відомо з опорою на дані у відкритому доступі. Бо ще на початку червня цього року стало відомо про те, що РФ перемістила уражений підводний човен "Ростов-на-Дону" на інший ремонтний завод та звільнила сухий док, про що свідчили супутникові знімки у відкритому доступі.

З цього випливало, що за майже рік після ракетної атаки росіяни змогли хіба що "залатати" пробоїни в корпусі підводного човна з тим, щоб "Ростов-на-Дону" можна було нарешті вивести із сухого доку (де він взагалі-то і стояв на момент ураження ракетами у вересні 2023 року). І це при тому, що попереду в них можливо найскладніший етап ремонту, з відновленням бортового обладнання та боєздатності підводного човна.

Конструктивна будова підводних човнів проекту 636.6, до яких належала по факту знищена субмарина "Ростов-на-Дону", інфографіка H I Sutton

Фото наслідків удару показували, що на субмарині "Ростов-на-Дону" була пошкоджена зокрема носова частина, де розміщені торпедні апарати, із яких зокрема запускаються ракети "Калибр", у носовій частині розміщені також системи управління вогнем.

Пошкодження також зазнала і центральна частина корпусу, і це означало, що відновлювати доведеться можливо усі органи управління кораблем та відсік з акумуляторною батареєю.

Переміщення російського підводного човна "Ростов-на-Дону" в тимчасово окупованому Севастополі, червень 2024 року

Самі росіяни заявляли, що основним підрядником у відновленні підводного човна "Ростов-на-Дону" має бути 13-ий судноремонтний завод у Севастополі, і супутникові знімки показали, що саме на цей СРЗ окупанти перевели цю субмарину для подальшого відновлення.

Втім, на даний момент нема можливості точно оцінити, на якому реально етапі у росіян зараз йде ремонт цього підводного корабля, і скільки часу та зусиль може знадобитись ворогу для повернення у стрій цього носія "Калібрів".

"Ростов-на-Дону" до ураження
Читайте також: Румуни натякнули, чи давали Україні свої МіГ-29, списані ще в 2003 році