xcounter
#

Румуни натякнули, чи давали Україні свої МіГ-29, списані ще в 2003 році

12990
Румунські МіГ-29, фото архівні, джерело – twitter-профіль Mihai Tanasa
Румунські МіГ-29, фото архівні, джерело – twitter-профіль Mihai Tanasa

Чи міг спрацювати доволі неочікуваний канал для підсилення нашої авіації у війні з росіянами

В одній з наших публікацій ми розповідали про те, що Румунія ще в 2003 році списала 18 своїх наявних винищувачів МіГ-29. Причина для списання виглядала доволі абсурдно – якраз на цей період підійшов строк для проведення капітального ремонту цих винищувачів, а займатись цим Міноборони Румунії розцінило як недоцільне.

При цьому профільні румунські портали натякали, що на лютий 2022 року ці 18 літаків МіГ-29 продовжували стояти на зберіганні, через що не варто виключати, що ці винищувачі могли певним чином бути використані для зміцнення авіації ЗСУ в повномасштабній війні проти РФ.

Читайте також: РФ може мати на зберіганні до 130 МиГ-31, які модернізують під ракети "повітря-повітря" Р-37М на понад 200 км
Румунський МіГ-29УБ, архівне фото від Romanian Air Force

Але чи була таки на практиці реалізована ця можливість з румунськими МіГ-29 на зберіганні для підсилення авіації ЗСУ, до цього моменту в публічному просторі жодних припущень не було. Певну додаткову інтригу по цьому питанню вирішили додати автори профільного порталу Defense Romania, із натяків яких однак випливає доволі цікава картина.

Свою публікацію вони починають з інфоприводу, що в рамках безпекової угоди з Україною Польща пообіцяла за певних умов передати нам ще до двох десятків МіГ-29. І якщо це справді буде реалізовано, то це буде нове та вагоме підсилення ЗСУ літаками, навіть якщо і літаками стандарту "Варшавського договору".

При цьому автори Defense Romania нарікають, що сама Румунія в будь-якому випадку не змогла би надати подібну допомогу літаками, бо свої МіГ-29 вона списала ще в 2003 році. А от далі починається найцікавіше.

Румунський МіГ-29, архівне фото з відкритих джерел

Вони стверджують, що власне ремонт тих самих МіГ-29 у 2003 році Румунія не змогла провести, бо мовляв умови поставки цих літаків передбачали ледь чи не узгодження усіх кроків з Москвою, в тому числі по питанням капітального ремонту. Тому, мовляв, було простіше МіГ-29 списати, аніж ремонтувати за участі росіян для Румунії як нового учасника блоку НАТО.

Але далі заявляється одна цікава деталь – мовляв, румуни мали право розпоряджатись запчастинами до МіГ-29 без відома Москви, як постачальника цих літаків. Деталь не просто цікава, але й інтригуюча, бо подробиць по "деталям" до МіГ-29, і куди вони могли перекочувати, Defense Romania в своїй публікації не наводить взагалі.

Особливо цю обставину можна тлумачити двояко. В тому числі й в позитивному ключі, що комплектуючі від румунських МіГ-29 також могли зіграти свою роль для зміцнення нашої авіації, навіть якщо сам офіційний Бухарест цього не стане визнавати у жодному разі.

Румунський МіГ-29УБ, архівне фото від AirHistory.net
Читайте також: Росіяни заявляли про наземну установку Club-M під "Калібр", чи почнуть її виробляти