xcounter
#

Як так, що Румунія відмовилась від МіГ-29 на користь МіГ-21, і що зараз з цими літаками

46364
Модернізований румунський МіГ-29 Sniper, фото архівне, джерело - Gerrit Kok
Модернізований румунський МіГ-29 Sniper, фото архівне, джерело - Gerrit Kok

Можливо, у нас "під боком" є ще одне "кладовище комплектуючих", яке б могло знадобитись нашій авіації, поки очікуємо на рішення про передачу F-16

В бойовій біографії винищувача МіГ-29 є багато специфічних моментів, і один із них – як так вийшло, що Румунія примудрилась списати свої літаки цього буквально напередодні вступу до НАТО, і тривалий час користувалась лише більш "древнішими" МіГ-21, навіть з поправкою на модернізацію від ізраїльської Elbit Systems.

В 1989-1990 роках Румунія від Радянського Союзу отримала загалом 21 літак МіГ-29, із яких чотири у версії УБ. Перші польоти на румунських МіГ-29 стартували вже у 1990 році, в різного роду аваріях було втрачено 4 літаки, для компенсації втрат один винищувач був придбаний в Молдові. Так станом на момент списання в 2023 року румунські ВПС мали в своєму розпорядженні 18 літаків типу МіГ-29.

Читайте також: Чому країни НАТО навіть не намагались переробити МіГ-29 під західні ракети, і в чому саме були проблеми
Румунський МіГ-29, архівне фото з відкритих джерел

Схоже, що після розвалу "Варшавського договору" воєнно-політичне керівництво Румунії вирішило в першу чергу концентруватись саме на підтриманні боєздатності МіГ-21, як найбільш масових літаків в складі національних ВПС.

Бо інакше і не пояснити той момент, що спільну з ізраїльською Elbit Systems програму по модернізації МіГ-21 до стандарту LanceR румуни почали ще у 1992 році, а от програму по модернізації своїх МіГ-29 до стандарту Sniper – лише в 1995 році. Цікаво, що третім партнером для робіт по румунським МІГ-29 став німецький концерн Daimler Chrysler Aerospace, і в цій історії німці не стали залучати своїх російських "партнерів" із концерну РСК "МиГ".

Румунський МіГ-29УБ, архівне фото від AirHistory.net

Програма модернізації румунських МіГ-29 до стандарту Sniper передбачала роботи по подовженню ресурсу планера, установку електромеханічних компонентів та повне оновлення бортового обладнання. За цією програмою був модернізований лише один румунський МіГ-29 із бортовим номером "67", який пролітав дуже короткий час – випробування цього "борта" завершились лише в 2000 році, після 2001 року цей літак взагалі не піднімався у небо, а в 2009 році став експонатом Національного музею авіації.

По економічним причинам програма Sniper була призупинена. Румунія сподівалась, що можливо знайде покупців на свої МіГ-29, але розрахунок не спрацював. Тому всі 18 винищувачів МіГ-29 були списані з складу румунських ВПС в 2003 році якраз на рубежі, коли по цим літакам потрібно було проводити капремонт.

Румунські МіГ-29, фото архівні, джерело – twitter-профіль Mihai Tanasa

Можливо, на рішення по списанню МіГ-29 зі складу ВПС Румунії вплинуло і те, що до цих літаків не було достатнього запасу по авіаційним ракетам.

У всякому випадку, в одній із своїх публікацій зразка лютого 2023 року портал Defense Romania згадує про те, що в 2003-2004 році Міноборони Румунії купувало ракети до МіГ-29 паралельно з тим, як відбувалось списання цих літаків. А на усіх доступних фото румунські літаки цього типу зафіксовані взагалі без ракет.

Румунський МіГ-29УБ, архівне фото від Romanian Air Force

Знову історія з румунськими МіГ-29 виплила весною 2022 року, і в доволі неочікуваному ракурсі. Спочатку наприкінці березня 2022 року директор асоціації румунських оборонних підприємств PATROMILL Віорел Маноле в ефірі одного з телеканалів заявив, що Румунія має на зберіганні 18 літаків МіГ-29 зі збереженим ресурсом, які б можна було б передати Україні.

Але за тиждень потому, як також розповідало Defense Romania, міністр оборони Василе Динку заявив, що Румунія не має справних МіГ-29, які б можна було б віддати Україні, натомість на "відканібалені" запчастини з цих літаків є декілька покупців.

Можливо, якщо Румунія ще не продала усі свої МіГ-29 зі зберігання на запчастини, у нашої країни є "під боком" своєрідне "кладовище запчастин", яке б могло знадобитись нашій авіації, поки очікуємо на рішення про передачу F-16.

Модернізований румунський МіГ-29 Sniper в експозиції Національного авіаційного музею Румунії, джерело – twitter-профіль Mihai Tanasa
Читайте також: Чим були "особливі" МіГ-29 від Німеччини для Польщі, що на їх передачу Україні треба був дозвіл від Берліну