xcounter
#

РФ може мати на зберіганні до 130 МиГ-31, які модернізують під ракети "повітря-повітря" Р-37М на понад 200 км

7027
Російський МиГ-31, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російський МиГ-31, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ворог може мати "необлікований" резерв для зміцнення своєї винищувальної авіації, і це варто проаналізувати окремо

У відкритому доступі можемо знайти дані про те, що на 2018 рік Росія ймовірно мала на зберіганні до 130 літаків типу МиГ-31, частина з яких поступово проходила модернізацію до стандарту літаків-перехоплювачів МиГ-31БМ, а інша частина – цілком могла бути використана для формування нових підрозділів у складі "ВКС РФ".

Першоджерелом тут виступає відповідна публікація видання Air Forces Monthly зразка травня 2018 року, і вона нам цінна саме згадкою взагалі про те, що РФ може мати на зберіганні певну кількість МиГ-31, котрі можуть бути своєрідним "необлікованим" резервом для зміцнення авіації російських окупаційних військ.

Читайте також: Найбільший український FPV-дрон "Королева Шершнів": бомбер, камікадзе, мінер та навіть матка
Модернізація російського МиГ-31, архівне фото з відкритих джерел

Звертати увагу на будь-які дані по російським перехоплювачам МиГ-31БМ потрібно навіть попри те, що ці літаки не привертають такої медійної уваги, як носії аеробалістичних ракет "Кинжал" МиГ-31К, кожен зліт яких спричиняє тривогу по всій території України.

Бо МиГ-31БМ по суті є одним із найпотужніших винищувачів в строю "ВКС РФ", які відрізняються від "попередника" МиГ-31Б вдосконаленим бортовим обладнанням та набором озброєння, і котрі можуть застосовувати зокрема далекобійні ракети "повітря-повітря" Р-37М з підтвердженою дальністю пуску понад 200 кілометрів, і так складати серйозну небезпеку для таких же F-16, прибуття яких об’єктивно та м’яко кажучи запізнюється.

Російський МиГ-31, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ще нюанс полягає в тому, що російський ВПК зупинив серійне виробництво нових літаків МиГ-31 в 1994 році, хоча в росіян й були плани продавати експортну версію МиГ-31Э в Китай або Лівію.

Тому виходить, що можливий "резерв" МиГ-31 на зберіганні для росіян зарає по суті єдиним інструментом підтримання працездатності наявного флоту цих літаків або ж отримання і додаткових "бортів", які проходять модернізацію на потужностях авіазаводу "Сокол" в м.Ніжній Новгород.

Модернізація російського МиГ-31, архівне фото з відкритих джерел

На днях російські пропагандистські ресурси заявили, що "ВКС РФ" отримали чергову партію МиГ-31БМ, які були виготовлені шляхом модернізації розконсервованих МиГ-31Б. Кількість літаків у цій партії не розкриваються, ба більше – російські профільні ресурси взагалі не наводять ніяких оцінок по тому, скільки перехоплювачів МиГ-31 міг модернізувати їх ВПК за останні кілька років.

Можемо побачити хіба що вказівки про те, що у 2014 році Міноборони РФ уклало контракт на модернізацію 54 літаків цього типу, а в 2019 році – ще на "кілька десятків" перехоплювачів МиГ-31.

Раніше Defense Express розповідало про те, що із близько 500 МиГ-31 в Росії залишилось в строю понад 120 таких літаків, хоча в них це був "авіаційний спецназ".

Російський МиГ-31, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Легкий танк на базі 2С1 "Гвоздика" уже звучало цікаво, а легкий танк на базі K9 звучить ще цікавіше