xcounter
#

Німеччина розкрила першого покупця своїх нових FVP-дронів, і це доволі очікувано

33191
Німеччина розкрила першого покупця своїх нових FVP-дронів, і це доволі очікувано

FPV-дрон MAUS — це нова німецька розробка від компанії Donaustahl, яка є універсальною платформою

На авіасалоні ILA, що проходив у червні цього дрону, німецька оборонна компанія Donaustahl показала власний FPV-дрон під назвою MAUS, який по-суті є багатофункціональною універсальною платформою, яка може виконувати як розвідувальні завдання, так і ударні місії або ж використовуватися як дрон-камікадзе.

Водночас вчора, 16 липня, компанія Donaustahl випустила коротке повідомлення, в якому йдеться про те, що отримали дозвіл від Федерального міністерства економіки Німеччини на експорт дронів типу MAUS, і першим покупцем цього озброєння стане Україна — а точніше, дрони будуть закуповувати для розвідувально-диверсійного спецпідрозділу ГУР МОУ Kraken.

Читайте також: Німеччина передала обіцяні 100 ракет до Patriot: скільки вони коштують та скільки часу знадобилось

Подробиць про цю угоду не розкривається, невідомі ані терміни постачання, ані кількість або ж вартість. Водночас варто відзначити, що раніше західні ЗМІ повідомляли, що українські військові нібито вже використовують FPV-дрони MAUS на полі бою.

Щодо можливостей дрона MAUS (він же DS-M-V1A1), то у компанії заявляють, що це "перша у світі адаптивна боєприпасна платформа для денних та нічних операцій".

Відомо, що її дальність становить 5-7 км, FPV-дрон може переносити максимальне корисне навантаження у 2,7 кг. Швидкість набору висоти становить 18-22 м/с.

"Оснащений системою швидкого скидання, він може перемикатися між різними типами боєприпасів за лічені секунди", — відзначають у Donaustahl.

Там також розповідають про те, що проводять "багатообіцяючі" експерименти з оснащення дрона програмним забезпеченням розпізнавання цілей на базі штучного інтелекту, тобто фактично йдеться про "машинний зір", завдяки якому дрон зможе краще виконувати завдання в умовах дії ворожих засобів радіоелектронної боротьби.

Читайте також: Третій Patriot від Німеччини прибув до України: скільки часу пішло на отримання і скільки ще "у дорозі"