xcounter
#

Німеччина передала обіцяні 100 ракет до Patriot: скільки вони коштують та скільки часу знадобилось

8274
Пуск GEM-T з Patriot (всі фото: US DoD)
Пуск GEM-T з Patriot (всі фото: US DoD)

Окрім трьох Patriot Німеччина додатково передала й зенітні ракети до цього зенітного ракетного комплексу

Україна отримала додаткову сотню зенітних ракети до систем Patriot, які були обіцяні Німеччиною. Про це повідомив генерал-майор Крістіан Фройдінг, який очолює Спеціальний штаб з питань України при німецькому оборонному відомстві в ефірі ZDFheute.

(на відео з 7:10)

Читайте також: У РФ показали використання з Су-34 авіабомб ФАБ-3000 з УМПК

Ці ракети були обіцяні 11 червня міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом під час спільної з українським президентом Володимиром Зеленським прес-конференції, яка відбулась на базі 21-ї ракетної групи сил ППО Бундесверу. Тоді він зазначив, що зі стана вже тоді були передані 32 ракети, а окрім Німеччини, у цій ініціативі взяли участь Данія, Нідерланди та Норвегія.

Таким чином передача всіх 100 ракет до Patriot у Німеччині зайняла близько одного місяця. Які саме ракети постачались так і залишилось невідомим, хоча західні профільні видання вказують, що мова йде про ракети GEM-T, які призначені для перехоплення аеродинамічних цілей.

GEM-T
GEM-T

Але варто зазначити, що на озброєнні Бундесверу знаходяться Patriot PAC-3, які також можуть використовувати протиракети MSE, або їх стару версію CRI, які також є логічними кандидатами на передачу.

Щодо вартості цих ракет, то існує два механізми обчислення, перший - порахувати залишкову вартість ненових боєприпасів. Але, об'єктивно, для Німеччини важливішим є другий механізм - вартість їх заміни, тобто ціна на нові ракети.

Відносно вартості GEM-T, то у рамках європейських закупівель на спільному німецько-американському підприємстві COMLOG, який має виготовити 1000 таких ракет, то орієнтовна вона коштує близько 6 млн доларів за одиницю.

Поточна вартість ракети MSE, якщо брати ціни для армії США складає не менш значні 5,17 млн доларів за одну. Але варто додати, що експортні ціни на американську зброю цілком можуть бути дещо вищими.

MSE
MSE

Таким чином пакет допомоги зі 100 ракет до Patriot від Німеччини, за участю інших країн, цілком можливо оцінити у межах 0,5-0,6 млрд доларів. Але окрім ціни важливо розуміти, що зараз зброя коштує не лише грошей, а й час. А поточні темпи виробництва ракет до Patriot: 240 одиниць GEM-T на потужностях Raytheon, до яких через пару років приєднається COMLOG. Та 550 MSE на протяжностях Lockheed Martin, який вже випередив план з виробництва.

При цьому всі ці ракети наразі розподіляються лише між армією США, Україною та Тайванем, бо Вашингтон надав пріоритет в отриманні ракет Patriot та NASAMS.

Читайте також: Яке цікаве для ЗСУ озброєння може бути навіть в Аргентини, і чи є там що обіцяти