xcounter
#

Lockheed Martin випередив план з виробництва ракет MSE для Patiot PAC-3 на 1,5 року, але все одно відстає

Ракета MSE для Patiot PAC-3 (всі фото: US DoD)
Ракета MSE для Patiot PAC-3 (всі фото: US DoD)
6209

З виробництвом ракет до Patiot сталась парадоксальна ситуація, коли можна випередити раніше складені графіки, але все одно відставати

Виробництво ракет до зенітного ракетного комплексу Patiot є вкрай болючою темою, бо ще на рівні літа 2023 у Lockheed Martin заявили, що виробляють лише 450 ракет MSE, які призначені для перехоплення балістичних ракет, на рік.

А це не означає, що можливо перехопити 450 балістичних цілей, а лише 225, бо за стандартом на одну ціль випускається одразу дві протиракети. Бо у випадку промаху, часу на старт другої вже може і не бути.

Читайте також: Хто хоче зробити ракету проти дронів, яка буде в рази дешевша навіть за APKWS

І ці 450 ракет MSE для Patriot PAC-3 були розраховані на всіх операторів цього ЗРК. Тобто питання їх реального дефіциту лише на прикладі України стало найгострішим питанням, а тому Пентагон почав активно вкладати у збільшення виробництва зенітних ракет, а виробники - масштабувати тираж. І вже на рівні лютого 2024 року у Lockheed Martin прозвітували, що вже вийшли на темп 500 MSE на рік. Також були відомі й планові показники - 550 ракет до 2026 року та 650 до 2027 року.

MSE для Patiot PAC-3

Але тепер виявилось, що Lockheed Martin вже випередив свої ж плани з виробництва MSE та станом на червень 2024 року вже вийшов на темп 550 одиниць. Тобто випередив плани на 1,5 року. Про це у вкрай масштабному інтерв'ю німецькому виданню Hartpunkt, яке торкалось багатьох аспектів діяльності Lockheed Martin, повідомив Тім Кехілл, президент напрямку ракет та систем управління вогнем.

Більше того, Lockheed Martin вийде на темп у 650 MSE на рік значно раніше. Але заява про це, була зроблено доволі дивно. Бо топ-менеджер Lockheed Martin не подав це, як досягнення, а побідкався на відставання від графіка.

"Є значне відставання, але ми вже виробляємо 550 штук на рік. І, ймовірно, ми будемо робити до 650 на рік, фактично ми вже на шляху до цього. І постійно точаться дискусії про те, чи не варто нам йти ще вище", - заявив Тім Кехілл.

Ракета MSE для Patiot PAC-3

На фоні цього з боку Defense Express можливо зробити припущення, що раніше оголошені показники виробництва були переглянуті на фоні, як реальних виробничих потужностей, так і реальних потреб. І те, що й річний темп у 650 ракет MSE на рік вже не є перспективою 2027 року, є максимально позитивним. А головне більш ніж несподіваним, бо дорікати західному оборонно-промисловому комплексу за неквапливість стало доволі звичним явищем.

Окрім того, ця заява дає надію, що аналогічних успіхів досягає й у Raytheon, яка виробляє ракети GEM-T, які призначені для перехоплення аеродинамічних цілей. Станом на квітень у компанії заявляли, що працюють у темпі 20 GEM-T на місяць, з планом вийти на 35 ракет у 2027 році, тобто зі 240 на рік до 420. Але це розширення пов'язано із запуском у 2026 році виробництва ракет на COMLOG - спільному підприємстві Raytheon та MBDA у Німеччини.

Читайте також: Білорусь виставила дивізіон "Полонезів" на бойове чергування через "складну обстановку" на кордоні