xcounter
#

Хто хоче зробити ракету проти дронів, яка буде в рази дешевша навіть за APKWS

5831
Система Vampire, всі фото — L3Harris
Система Vampire, всі фото — L3Harris

Цю ракету протестують вже до кінця цього року, і за попередніми планами її ціна коливатиметься на рівні 2 тисяч євро

Сьогодні Естонія, з огляду на висновки з досвіду українських військових у війні проти російського окупаційного війська, дуже серйозно взялися за розвиток напрямку безпілотних літальних апаратів, і їхня головна концепція — створювати дійсно недорогі зразки, а також і засоби протидії цій загрозі.

Тим паче, що країна чимало зусиль спрямовує на надання оборонної допомоги Україні, а естонці фахівці спілкуються з нашими військовими, що стимулює розвиток нових типів озброєнь.

Читайте також: Естонія отримала від Ізраїлю ПКР Blue Spear, яка може бити на 290 км до Санкт-Петербургу, але є нюанси

Наприклад, як розповідають у виданні Defense One, один з таких проєктів — створення вітчизняного баражуючого боєприпасу малої дальності під назвою Angry Hedgehog ("Злий Їжак").

Естонія безпілотники
Фото ілюстративне, джерело – Threod

Такий ударний безпілотник отримає спеціальну бойову частину і матиме машинний зір — актуальне рішення в умовах, коли військо противника насичене різними засобами радіоелектронної боротьби. Дальність дії становитиме до 9 миль (орієнтовно до 14,4 км).

Естонці стверджують, що для цього безпілотника вони використають компоненти європейського виробництва, а його вартість може становити навіть менш як тисячу євро. Загалом тестувати їх планують на полі бою в Україні, поставивши Силам оборони партію з 1000 дронів. Попередні випробування мають відбутися найближчим часом, а постачання розпочнуться у 2025 році.

І також в Естонії працюють над напрямками виявлення та протидії безпілотним літальним апаратам, зокрема для оснащення підрозділів створюють систему виявлення дронів, які також з наступного року будуть постачатися у війська — ймовірно, йдеться про детектори дронів на кшталт нашого "Цукорок".

А от якщо говорити про засоби протидії БПЛА, то тут в Естонії мають досить амбітні плани — створити дійсно наддешеву ракету проти дронів з теоретичною вартістю у 2000 євро. Її протестують наприкінці цього року і вона буде побудована з комерційно доступних комплектуючих.

Чи вдасться реалізувати ракету саме за такою визначеною ціною — питання дискусійне, бо, наприклад, та ж APKWS станом на 2023 рік коштувала десятки тисяч доларів. Це вже не говорячи про захмарну ціну на ракету до ПЗРК Stinger у 780 тисяч євро.

Читайте також: Всі три країни Балтії замовили HIMARS з ATACMS: до Естонії та Литви приєдналась Латвія