xcounter
#

Яке цікаве для ЗСУ озброєння може бути навіть в Аргентини, і чи є там що обіцяти

11458
Аргентинські M113, ілюстративне фото з відкритих джерел
Аргентинські M113, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що цікавого є в арсеналі цієї латиноамериканської країни, на що варто таки звернути увагу

В цій публікації ми питання поставимо так – час від часу в пресі з’являються повідомлення про те, що Аргентина готова виділяти військову допомогу України, тим більш, що ця латиноамериканська держава відносно нещодавно приєдналась до формату "Рамштайн". До цього моменту фігурували історії про те, що Аргентина прямо заявляла про готовність передати нам придбані в Росії вертольоти Ми-171, і також мова була про можливу передачу майже легендарних і технічно несправних Super Etandart, але там історія свого розвитку не знайшла.

На цьому тлі може здаватись, що в Аргентини насправді нема що дати як військову допомогу Україні, і всі заяви від офіційного Буенос-Айреса по цій темі можуть виглядати такими, що не мають практичного змісту. Але якщо попрацювати з відкритими даними, то може виявитись, що не все так однозначно.

Читайте також: Філіппіни націлились отримати вживані ЗРК від Японії й це доволі реальний сценарій
Аргентинський Ми-171Е, фото — Fuerza Aérea Argentina

Якщо опертись на той же The Military Balance 2023, то можемо побачити наприклад, що збройні сили Аргентини мають в своєму розпорядженні близько 400 одиниць M113 різних модифікацій.

Крім того, маємо звернути увагу і на той факт, що аргентинські сухопутні війська мають в своєму розпорядженні близько 1100 артсистем різних типів та калібрів, зокрема 42 самохідні та 108 буксируваних артустановок калібру 155-мм, 64 буксирувані гаубиці калібру 105-мм, та майже 900 мінометів калібрів 81 мм, 107 мм та 120 мм.

Із армійської протиповітряної оборони в Аргентини є уже знайомі ЗСУ зенітно-ракетні комплекси малої дальності RBS 70, там також варто звернути увагу на факт наявності 229 малокаліберних зенітних гармат, із яких однак 200 одиниць – це Oerlikon GAI-BO1 швейцарського виробництва.

Хоча сама Аргентина зараз є отримувачем вживаних F-16 від Данії за посередництва США, та не має власної боєздатної авіації, той же The Military Balance 2023 стверджує про наявність в аргентинських ВПС в запасі керованих ракет "повітря-повітря" AIM-9L. І тут насправді цікаве питання, можна чи не можна буде ці ракети також використати для зміцнення нашої протиповітряної оборони, у форматі FrankenSAM.

Аргентинський RBS 70, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо узагальнити усе вище викладене, то можна дійти до висновку, що Аргентина має "певний простір" для маневру з тим, щоб передати Україні певну кількість тих же M113, артилерійських боєприпасів калібрів 105 мм і 155 мм, та можливо ракети малої дальності хоча би до тих же RBS 70 або інші засоби для зміцнення нашої протиповітряної оборони.

Навіть якщо виділені ресурси в наших масштабах матимуть незначний ефект, це все рівно дозволить Аргентині "застовбитись" у переліку надавачів військової допомоги Україні.

Читайте також: Уругвай купує шість Super Tucano і це буде вся бойова авіація: у скільки обійшовся гвинтовий штурмовик