xcounter
#

Що це за літак Super Etendard, яким Аргентина може посилити Україну і чи дійсно вони потрібні

Super Etendard
Super Etendard
31943

Super Etendard - це саме та ситуація, коли мова йде про літак, який точно вже відлітаs своє

Як виявилось, в Аргентини є план посилити Україну літаками, що звісно після оголошення про передачу Mirage 2000-5 від Франції вже не виглядає фантастикою. Але у цій ситуації все значно складніше, бо мова йде про Super Etendard.

Саме про такий план посилення Збройних Сил України одразу п'ятьма літаками повідомляє аргентинське видання Infobae, зазначивши, що він вже отримав підтримку на рівні уряду країни та президента Хав'єра Мілея.

Читайте також: Ворог намагається бити касетними Х-101 по аеродромах: як виглядають суббоєприпаси (фото)

І з боку Defense Express одразу необхідно зазначити, що для самої Аргентини мова не йде про втрату власної обороноздатності, бо всі Super Etendard були виведені з експлуатації у 2023 році. А історія з цими машинами прямо зав'язана із Фолклендською війною. Але перед тим необхідно зазначити, що мова йде про палубний літак від Dassault, який класифікується, або як винищувач-бомбардувальник, або як штурмовик. А створений він був на початку 70-х років на базі Etendard IV, який накреслювали з 50-х та ввели в стрій у 60-х роках.

Etendard IV
Etendard IV

Тому Super Etendard - класичний представник авіації скоріше 60-х років, з безфорсажним двигуном Snecma Atar 9K-50 на 49 кН, який забезпечував трансзвукову швидкість до 1205 км/год. Машина має розмах крила 9,6 метра, а максимальна злотна вага складає 12 000 кг (вага пустого 6 500 кг), максимальне корисне навантаження на 6 вузлах підвіски - 2 100 кг.

Спеціалізацією літака було, в першу чергу, знищення кораблів противника. Бо Super Etendard був оснащений РЛС Agave від Thomson-CSF, розробленою на основі Cyrano IV. Але якщо базовий радар був класичною РЛС для винищувача, то Agave міг виявляти повітряні цілі на дальності лише до 30 км, але надводні, типу фрегат, на дальності 100 км. І Agave була прямо зав'язана у прицільний комплекс протикорабельної ракети Exocet.

Super Etendard
Super Etendard

А саме ця ракета і була головним озброєння цього літака. Який окрім неї міг нести лише блоки з некерованими реактивними снарядами, бомби, ракети "повітря-земля" із дальністю до 12 км AS-30, а серед засобів проти повітряних цілей лише ракети малої дальності з ІЧ ГСН Matra Magic та дві 30-мм автоматичні гармати.

Для самої Аргентини Super Etendard були замовлені для єдиного у неї авіаносця Veinticinco de Mayo (колишнього британського Venerable спущеного на воду у 1943 році), на якому тоді базувались A-4 Skyhawk. При цьому вони були останнім з можливих варіантів, бо у продажі літаків послідовно відмовили США та Велика Британія і лише Франція у 1979 році погодилась продати 14 Super Etendard та 28 ракет Exocet до них за 160 млн тодішніх доларів.

Super Etendard  AM39 Exocet,
Super Etendard з протикорабельною ракетою AM39 Exocet

На 1982 рік, коли почалась Фолклендська війна, Аргентина отримала лише п'ять Super Etendard та п'ять Exocet до них. Палубні машини перекинули на сухопутний аеродром на Вогненній Землі, звідки намагались атакувати британський флот. У результаті однієї атаки був уражений і згодом затонув есмінець HMS Sheffield, при цьому стійке захоплення цілі бортовою РЛС відбулось лише за 46 км. А також британське торгове судно Atlantic Conveyor.

Також була безрезультатна спроба атакувати HMS Hermes, після чого протикорабельні ракети в Аргентини закінчились. А з нею - і вся славетна історія Super Etendard, які Аргентиною були отримані у повному об'ємі у 1984 році. Бо через чотири роки авіаносець Veinticinco de Mayo був виведений на ремонт та модернізацію, з якої вже не вийшов. У 1996 році було прийнято рішення його списати.

На рівні 2015 року Франція, яка на той час активно виводила власні модернізовані Super Etendard Modernise, пропонувала викупити до 54 літаків, але у результаті у 2018 році зійшлись на п'яти за 12 млн євро.

Через значні затримки з оплатою вони були передані лише у 2019 році, але проблемою стало використання на літаках британських комплектуючих. Зокрема піропатронів для катапульти Martin Baker, у результаті чого літаки не були введені в експлуатацію.

Super Etendard Modernise
Super Etendard Modernise

Й вочевидь саме про ці Super Etendard Modernise у кількості п'яти одиниць мова і йде. А тоді треба зазначити, що модернізовані літаки отримали нову РЛС Anemone, яка отримала дальність виявлення морських цілей до 200 км, комплекс РЕБ, оновлену систему навігації та оптико-прицільну станцію для використання високоточного озброєння Damocles.

Варто додати, що у Франції Super Etendard Modernise літали до 2016 року поки не були замінені на Rafale M. Вони навіть активно використовувались в Афганістані із головною роллю у підсвічування цілі лазером для Rafale M.

І на фоні всього цього можливо задати доволі прагматичне питання, а чи варті п'ять Super Etendard, які об'єктивно давно відлітали своє та головна роль яких - боротьба із кораблями, додавання ще одного типу літаків у Повітряних силах України. З наявною проблемою у кількості льотчиків та техніків, а також логічним бажанням не створювати зоопарк машин.

Особливо на фоні обіцяних 2000-5, які все ж таки є багатофункціональними винищувачами . А також ситуацією, коли навіть Gripen попросили відкласти через концентрацію на F-16, навіть абсолютно фантастичний варіант, коли Super Etendard перетворюють у машину 4+ покоління виглядає не дуже ефективним.

Читайте також: Спроба втечі: що легко пояснює напрочуд дивну катастрофу Су-34 у Північній Осетії