xcounter
#

Ворог намагається бити касетними Х-101 по аеродромах: як виглядають суббоєприпаси (фото)

Х-101
Х-101
15609

РФ сьогодні намагалась атакувати Х-101 із касетними бойовими частинами, які навіть у випадку збиття ракети все одно розсипаються на значній території

Сьогодні у ночі, 12 червня, ворог знову намагався завдати далекобійний удар по Україні, який був відбитий Силами оборони.

Відповідно до зведення Командування Повітряних сил, загалом ворог випустив 4 крилаті ракети Х-101 з 4 Ту-95МС, один Х-47 "Кинжал" та одну балістичну ракету з ОТРК "Искандер", а також 24 Shahed-и, з яких було збито все окрім ракети з "Искандера".

Читайте також: ЗСУ ударом по ЗРК С-300/400 в Криму знищили дійсно важливі цілі (супутникові знімки)

Але згодом з'явилась інформація, що на збитих Х-101 були касетні бойові частини і мешканців Василькова, Глевахи та навколишніх сіл закликають бути максимально уважними та не наближатися до суб-елементів.

З боку ж Defense Express маємо зазначити, що збиття ракети з касетною бойовою частиною не означає те, що ці суб-елементи детонують у повітрі. Саме тому район падіння таких ракети буде захаращений небезпечними касетними суб-боєприпасами.

Вони виглядають, як металеві кулі або усічені циліндри з приблизним розміром близько 10 см у діаметрі. Мова йде про уламкові боєприпаси, які призначені для ураження легкої техніки на відкритих майданчиках, а також ефективні проти живої сили.

касетні суб-боєприпаси Х-101
Касетні суб-боєприпаси Х-101

Більше того, зазвичай у таких суб-боєприпасах може бути система автоматичного підриву за таймером, який спрацьовує через певний час. І лише у кіно на бомбах є циферблати, тому детонувати вони можуть у будь-який момент. Саме тому наближатися до них вкрай небезпечно, а при виявленні необхідно викликати відповідні служби.

Зазначимо, що перший випадок застосування Х-101 із касетною бойовою частиною був зафіксований у ніч на 7 червня. Якщо вірити джерелам, які публікують маршрути польотів ракет, то тоді цілями ударів Х-101 був аеродром у Старокостянтинові.

маршрути польоту ракет 7 червня 2024
Орієнтовні маршрути польоту ракет під час атаки 7 червня від @mon1tor_ua

І тоді, на основі вже наявної інформації, цілями цього удару скоріш за все був аеродром у Василькові. Що зрештою доволі логічно, бо касетні суб-боєприпаси доволі ефективні проти літаків та аеродромної техніки на відкритих майданчиках.

маршурти польотів ракет 12 червня 2024 року
Орієнтовні маршрути польоту ракет під час атаки 12 червня від @mon1tor_ua

Також маємо зазначити, що коли мова йде про касетну Х-101, то це про версію із двома бойовими частинами, які були вперше зафіксовані наприкінці березня. У цій ракеті одна бойова частина залишається оригінальною осколково-фугасною вагою близько 400 кг, друга трохи менша за вагою та встановлена за рахунок зменшення паливного бака ракети.

Читайте також: Ще два Patriot для України: Нідерланди передають "ядро", а США ЗРК у зборі