xcounter
#

РФ почала виробництво Х-101 з двома бойовими частинами: ракета дійсно стала вдвічі небезпечнішою

25944
Х-101 на Ту-95МС
Х-101 на Ту-95МС

Вперше про збільшення бойової частини Х-101 до 800 кг у РФ вихвалялись у січні, але, як виявилось мова йде не просто про збільшення ваги вдвічі, а значно підступніший варіант

Ворог вкотре модернізував крилату ракету повітряного базування Х-101, яка все ж отримала збільшену бойову частину вагою приблизно у 800 кг. Про це вперше було повідомлено у січні 2024 року під час пропагандистського візиту воєнного злочинця та очільника Міноборони РФ на підприємство МКБ "Радуга" де й виробляють ці крилаті ракети.

Така вага вдвічі більша за попереднє оснащення ракети бойовою частиною вагою близько 400 кг. Але мова йде не про просте збільшення ваги однієї бойової частини, а про рішення із розміщенням двох окремих бойових частин. Про це пише Telegram-канал "Полковник ГШ" та наводить фото цих бойових частин, зазначивши, що про це стало відомо після аналізу збитої ракети Х-101 під час останньої атаки ворога у ніч на 29 березня.

Читайте також: Чи дійсно Франція буде віддавати все списане озброєння Україні та про що тоді йде мова
Подвійна БЧ Х-101

Зазначено, що друга бойова частина має готові уражаючи елементи кубічної форми. З боку Defense Express додамо: зазвичай такі елементи використовуються у зенітних ракетах, але у випадку застосування для удару по наземних цілях мають значний уражаючий ефект проти людей.

Встановлення додаткової бойової частини на додачу до звичайної осколково-фугасної відбулось завдяки зменшенню розміру паливного бака. Що означає зменшення дальності польоту Х-101, але у випадку зменшення показника з 5500 км до умовних 2250 км (скоріше - менше) це не має великого значення.

У випадку пуску таких ракет із Саратовської області навіть по об'єктах у Львівській області у такої Х-101 ще залишиться 500-700 км для додаткових маневрувань.

бойова частина Х-101
Звичайна бойова частина Х-101, залишилась без змін

Водночас інформація щодо варіанту з оснащенням Х-101 двома бойовими частинами прослідковується у російських джерелах ще з середини 2010-х років, ще на стадії розробки та випробувань цієї ракети.

Тоді вказувалась, що в одному з варіантів оснащення ракети бойова частина вагою 400 кг може бути розділена на дві. Перша може бути скинута на парашуті на дальності у 100 км від основної цілі. Від такої реалізації тоді відмовились та повернулись лише зараз. Але який саме механізм скидання використаний у новій версії Х-101 наразі знаходиться під питанням.

Читайте також: РФ знову вгатила Shahed-ом по Румунії: тепер вибухнув у 5 км від 200-тисячного міста Браїла