xcounter
#

Рашисти заявляють, що Х-101 могла отримати 800 кг БЧ при меншій дальності

4654
Підвіска крилатої ракети Х-101 під Ту-160, ілюстративне фото з відкритих джерел
Підвіска крилатої ракети Х-101 під Ту-160, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наскільки ймовірно, що росіяни можуть працювати над такою ракетою, і що це може означати

В одній із наших публікацій ми розповідали про те, що Шойгу бідкається та вимагає значно збільшити дальність ракети Х-59МК через "ситуацію". Це відбулось під час пропагандистського візиту воєнного злочинця та очільника Міноборони РФ на підприємство МКБ "Радуга", основного виробництва крилатих ракет для російських збройних сил.

При цьому під час цього візиту один із функціонерів заявив Шойгу, що бойову частину неназваної крилатої ракети "вдалось збільшити від 450 кг до 800 кг". За контекстом чітко випливало, що тут мова скоріше про ракету Х-101, що уже в свою чергу привертало увагу. Оскільки тут йшлось про один із основних типів далекобійних ракет, які РФ використовує для масованих ударів по Україні.

Читайте також: РФ за 1,5 років війни зняла з консервації мінімум 80 САУ 2С7 "Пион", не рахуючи стволів
Демонстрація Х-101 та невідомих транспортних контейнерів під час візиту Шойгу на МКБ "Радуга" в січні 2024 року

Але тут цікавішим виглядає так, як на цей "сигнал" щодо Х-101 відреагували рашистські пропагандони. Спочатку автори профільних ресурсів почали писати про те, що ймовірно "про збільшення бойової частини до 800 кг" мова йшла про ракету Х-58, що було повним нонсенсом, оскільки її стартова маса складає близько 700 кілограмів.

Але потім від рашистів пішла інша версія – мовляв так, тут мова була саме про Х-101, і що збільшення маси бойової частини могло відбутись за рахунок зменшення дальності польоту цієї КР. Мовляв, в умовах війни РФ проти України заявлена максимальна дальність Х-101 до 5500 кілометрів "є надлишковою".

Бойова частина однієї із збитих Х-101, 2 січня 2024 року

Якщо ж брати як робочу гіпотезу, що рашисти таки працюють над Х-101, де бойова частина збільшена до 800 кілограмів за рахунок ймовірного зменшення дальності польоту, то тут можемо описати наступну картину.

Для початку можемо пригадати, що у квітні 2023 року з’явились про намір росіян виготовляти крилаті ракети повітряного базування Х-50, що позиціонувались як зменшена та спрощеніша копія Х-101, якраз з метою накопичити більше КР для ударів по Україні.

Але схоже, що рашисти для себе розсудили, що запуск нової ракети у виробництво буде більш ресурснозатратним, аніж якщо вносити зміни в конструкцію вже наявної КР. І якщо це справді так, то тоді варіант із "апгрейдом" Х-101 під БЧ збільшеної маси за рахунок зменшеної дальності польоту від рашистів виглядає цілком ймовірним.

Пуск російської ракети Х-101 із стратегічного бомбардувальника Ту-160, ілюстративне фото з відкритих джерел

Однак, якщо навіть зараз іде мова про такий "апгрейд" Х-101, то це навряд чи може означати, що росіяни готові таку зброю вже застосувати для ударів по Україні.

Тут можемо взяти приклад із варіантом Х-32, яка має отримати касетну боєголовку – робота над такою ракетою була запущена ще у жовтні 2023 року, стало про це відомо уже в січні 2024 року, але станом на зараз застосування саме "касетної" версії цієї КР поки що не зафіксовано.

Пуск Х-101 із рашистського Ту-95МС, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Це не брак, а особливість: фахівці пояснили, чому не вибухають бойові частини Х-47 "Кинжал"