xcounter
#

РФ за 1,5 років війни зняла з консервації мінімум 80 САУ 2С7 "Пион", не рахуючи стволів

20261
Рашистська САУ 2С7 "Пион", ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистська САУ 2С7 "Пион", ілюстративне фото з відкритих джерел

Це заодно ставить питання, чи є у рашистів ресурс на заплановані важкі артбригади

У відкритому доступі з'явились супутникові знімки, які демонструють, що в період з лютого 2022 року по липень 2023 року із майданчиків зберігання 94-го арсеналу ракетно-артилерійського озброєння армії РФ в Омску були вилучені по суті наявні там самохідні артустановки 2С7 "Пион", котрі там стояли на консервації. Ті "залишки", які можна опізнати на знімках – скоріш за все, це були корпуси САУ, із яких були "відканібалені" стволи, і тепер ці корпуси можна використати хіба що як джерело запчастин до артсистем в строю.

Із наведених знімків також випливає, що станом на лютий 2022 року на території цього арсеналу стояло мінімум до 80 артустановок цього типу, левова частка із них була знята з консервації саме за І половину 2023 року, і це все дозволяє зробити наступні припущення та/або висновки.

Читайте також: Схоже, що Німеччина збирається знищувати танки РФ зокрема ракетами Brimstone з Eurofighter

Очевидно, що росіяни мають певний ліміт пропускної спроможності, вище якого вони не можуть знімати з консервації та передавати у стройові частини САУ із баз консервації.

Якщо говорити саме про 2С7 "Пион", то на швидкість їх зняття зі зберігання могли вплинути одразу кілька факторів – втрати або пошкодження від вогню ЗСУ, розрив стволів або ж необхідність заміни інших вузлів, ну і врешті розгортання нових артилерійських підрозділів в складі окупаційних військ РФ.

Той факт, що частина "Піонів" на 94-му арсеналі армії РФ стояла без стволів, може свідчити зокрема про те, що російські окупанти в 2022 році сподівались "обійтись малою кров’ю" в тому плані, щоб уникнути масштабного зняття з консервації 2С7, і натомість впоратись завдяки "канібалізму запчастин", зокрема тих же стволів.

Розрив ствола на ворожій САУ "Малка", липень 2022 року, фото з відкритих джерел

Втім, практика показала рашистам зворотнє, тому у них так і вийшло непослідовно – спочатку вони знімали стволи із законсервованих "Піонів", а далі довелось самі САУ знімати зі зберігання та повертати у стрій.

Далі ми можемо виходити із того, що за час повномасштабного вторгнення РФ зняла з консервації мінімум 80 САУ 2С7 "Пион", і також – що ці артустановки могли стояти на зберіганні не тільки в 94-му арсеналі в Омску. І якщо ці припущення вірні, то далі виникає момент, що по факту армія РФ може мати в запасі значно менше, аніж до 260 одиниць 2С7 "Пион" (як це вказується наприклад у довіднику The Military Balance 2023).

Відповідно, якщо фактична кількість цих крупнокаліберних САУ на зберігання менша заявленого, тоді виникає питання, чи справді армія РФ має ресурс на створення "повноцінних" 5 важких артбригад, про план на які рашисти вкотре заявили наприкінці 2023 року.

Рашистська САУ 2С7М "Малка", модернізована версія САУ "Пион", ілюстративне фото довоєнних часів

Читайте також: Як так вийшло, що звичайний ліхтарик пошкодив двигун F-35 і завдав збитки на мільйони доларів