xcounter
#

Як РФ збирається розподілити до 460 САУ "Пион" та "Тюльпан" на 5 важких артибригад

33580
Рашистська САУ 2С7 "Пион", ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистська САУ 2С7 "Пион", ілюстративне фото з відкритих джерел

Як росіяни планують створювати "артилерійських монстрів", і що ми маємо цьому протиставити

Армія РФ має план розгорнути загалом п’ять важких артилерійських бригад, що будуть озброєні крупнокаліберними самохідними артустановками 2С4 "Тюльпан", 2С7 "Пион" та 2С7 "Малка", і будуть придаватись армійським корпусам та загальновійськовим арміям.

Рашистські пропагандони стверджують, що перша із таких бригад (17-та) уже розгорнута в складі 3-го армійського корпусу, котрий діє на Запорізькому напрямку.

Читайте також: Румунія 20 років назад пробувала робити ізраїльські САУ ATMOS 2000, тепер буде ще раз

І що функціонал в цих важких артилерійських бригадах розподілятиметься так: дивізіони 2С4 "Тюльпан" битимуть по укріпленням наших військ, дивізіони 2С7 – вестимуть контрбатарейну боротьбу проти нашої 155-мм артилерії. Для покращення точності стрільби також включатимуться підрозділи з безпілотниками.

Російські САУ 2С4 "Тюльпан", фото з відкритих джерел

"Артилерійські монстри"

Цікаво, що такого роду інформацію російські "ЗМІ" крутять по колу вже вдруге. Вперше про план створити аж 5 важких артбригад окупанти заявили ще у вересні цього року, і на цьому фоні слід звернути увагу на такі деталі.

Наприкінці 2022 року Міноборони РФ заявляло про намір створити в цьому році взагалі 5 нових артилерійських дивізій. План виглядав буквально монструозним, і тут було питання навіть не стільки в тому, де рашисти візьмуть стільки "стволів" на нові формування.

А скоріше – як забезпечать боєкомплектом, бо за нормативами, на одну артилерійську дивізію потрібно мінімум 25 тисяч снарядів на добу, не кажучи вже про те, що дивізій мало би бути п’ять, і що потреби в боєкомплекті іншої частини артилерії армії РФ забезпечувати потрібно також.

Рашистська САУ 2С7 "Пион", ілюстративне фото з відкритих джерел

Але проблеми з матеріальною частиною для артилерійських підрозділів у армії РФ виникли також: під час літнього контрнаступу Сили оборони України виводили з ладу щомісяця до 1 тисячі артсистем ворога.

Тому схоже, що на такому тлі російське військове командування пішло на певний "компроміс" між власними амбіціями та реальними ресурсами, і вирішило замість артилерійських дивізій створювати інших монстрів – важкі артилерійські бригади.

Що було в строю та на складах

Російська армія до повномасштабного вторгнення до України мала лише одну важку артибригаду – 45-ту, зі складу Західного військового округу, що безпосередньо підпорядковувалась командуванню ЗВО. І це був єдиний підрозділ, оснащений на той момент САУ 2С4 "Тюльпан" та 2С7 "Пион".

Російські САУ 2С4 "Тюльпан", фото з відкритих джерел

The Military Balance 2021 вказує, що тоді армія РФ мала в своєму розпорядженні 40 одиниць 2С4 "Тюльпан" і 60 одиниць 2С7М "Малка". Тобто, схоже, таким і був склад озброєння згаданої вище 45-ої важкої артбригади.

В свою чергу, цей же довідник за 2023 рік пише, що на складах зберігання армії РФ було до 260 САУ "Пион" та до 200 одиниць 2С4 "Тюльпан". Навіть з поправкою на можливі втрати, цей порядок цифр і треба сприймати як можливу матеріальну частину для формування нових важких артбригад рашистів.

Коли такі підрозділи з’являться в строю окупаційних військ, то очевидно, що їх вогнева міць посилиться. Для протидії такій загрозі Силам оборони України буде потрібно посилення контрбатарейної боротьби, зокрема й далекобійними дронами-камікадзе, про необхідність яких Головнокомандувач ЗСУ Залужний згадував у своїй публікації на The Economist.

Рашистська САУ 2С7М "Малка", модернізована версія САУ "Пион", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Виробництво FPV-дронів має бути розширене за аналогією з артбоєприпасами, бо Україна вже відстає від РФ