xcounter
#

Чи дійсно Франція буде віддавати все списане озброєння Україні та про що тоді йде мова

28499
Mirage 2000-5, які Франція знімає з озброєння
Mirage 2000-5, які Франція знімає з озброєння

Якщо слова міністра оборони Франції не залишаться лише заявою, то мова йде про понад тисячу БТРів VAB, сотню Leclerc та десятки винищувачів

Вже декілька днів циркулює новина, що у Франції прийнято рішення передавати все озброєння, що виводиться з експлуатації - Україні. Основою для цього є слова міністра оборони Франції Себастьяна Лекорню, які звучать наступним чином:

"Оскільки ми реінвестуємо значні кошти в нашу армію за планом у розмірі 413 мільярдів євро на 2024-2030 роки, ми маємо багато техніки, яка все ще працює і яка буде виведена з експлуатації. Замість того, щоб викидати її на смітник або віддавати іншим країнам, ми віддаємо її українській армії", - заявив очільник французького оборонного відомства в інтерв'ю Var-Matin.

Читайте також: Аргентина отримає кредит від США на часткову оплату F-16 від Данії та ракет до них
AMX-10RC
AMX-10RC

Таким чином, якщо слова Себастьяна Лекорню не були лише популізмом, а містять за собою реальне рішення із підтримки України озброєнням, то мова йде про вкрай потужне джерело озброєння.

В першу чергу - це масштабна програма SCORPION, яку запустили у 2014 році, з переозброєння французьких сухопутних військ на бронемашини Griffon та Serval, розвідувальні Jaguar та модернізація Leclerc до рівня XLR.

За цією програмою Griffon та Serval замінює бронетранспортери VAB. Орієнтовна кількість цих бронемашин у строю Франції - під 1800 одиниць, але не всі з них у боєздатному стані. Заміна вже відбувається декілька років й Griffon поставлено у кількості близько 600 одиниць. До речі цей процес вже дозволив почати постачання VAB до ЗСУ ще літом 2022 року.

VAB
VAB

А постачання Jaguar дозволяє Франції виводити з експлуатації два типи колісних машин зі 105-мм гарматами - ERC-90D Sagaie (до 40 одиниць) та вже відомі AMX-10RC (до 210 одиниць).

Але тепер постає питання, чи входить у можливу передачу ще сотня танків Leclerc, які не підпадають на модернізацію XLR і які також вже поступово скорочуються.

Leclerc
Leclerc

Також у Франції раніше вже відбулось виведення з експлуатації гусенічної БМП AMX-10P. На 2010 рік у французькому війську було понад 600 таких БМП, а всі вони були виведенні з озброєння на рівні 2016 року. Їхня доля невідома, тому за 8 років їх цілком могли пустити на металобрухт.

AMX-10P
AMX-10P

Але не все переозброєння у Франції стосується лише SCORPION та сухопутних військ. Також відбувається переозброєння авіації з виведенням Mirage 2000, які поступово замінюється на Rafale. Конкретних строків виведення з експлуатації цих машин не опубліковано, лише загальний строк до 2030 року.

Mirage 2000-5
Mirage 2000-5

Останніми літаками Mirage 2000, які будуть виведені з експлуатації, вочевидь стануть Mirage 2000D які до 2025 року пройдуть модренізацію RMV з інтеграцією ракет MICA.

Тому першими мають піти на заміну Mirage 2000-5. Вони досі експлуатуються у двох ескадрильях 1/2 Cigognes та 3/11 Corse французьких повітряних сил. У категорії боєздатних зазначено 27 одномісних Mirage 2000-5 та 7 двомісних Mirage 2000B.

Читайте також: Як у РФ "створили" комп'ютер для FPV-дронів з "машинним зором", але все одно це загрозливо