xcounter
#

Nexter модернізує ще 50 Leclerc до рівня XLR за програмою Scorpion

3600
Leclerc XLR
Leclerc XLR

Модернізація Leclerc XLR, в першу чергу, полягає в інтеграції машини до бойової інформаційної системи, а ось оновлення цифрових систем та бронювання - це вже "косметика"

Французька компанія Nexter оголосила про отримання замовлення на модернізацію основних бойових танків Leclerc для власних збройних сил. Контракт стосується 50 машин, які мають отримати пакет оновлення під загальною назвою XLR у межах загальної програми переозброєння сухопутних військ Scorpion.

За цією програмою всі машини мають бути інтегровані до загальної бойової автоматизованої системи управління військами, а також проводиться заміна деяких видів озброєння зокрема БТРи VAB замінюють на броньовані машини Griffon, колісні танки (або розвідувальні машини) AMX-10RC на Jaguar, а також йдуть постачання бронемашин Serval.

Читайте також: Новий надзвуковий БПЛА "перетвориться" на Су-57 і J-20, щоб США змогли якнайкраще збивати ці літаки
Scorpion
Машини програми Scorpion

І саме інтеграція танка Leclerc у цю систему, разом із поточною модернізацією,, може дозволити Парижу скоротити кількість машин, без втрати обороноздатності. Принаймні зараз мова йде про те, що лише 122 з 222 Leclerc отримають оновлення XLR.

Окрім інтеграції бойової системи, що передбачає цифровізацію машини, модернізація полягає у додатковому бронюванні, зокрема встановлення елементів динамічного захисту по бортах та решіток проти кумулятивних боєприпасів, також на башті з'явиться кулеметний бойовий модуль. Вогневі можливості будуть посилені за рахунок оновлення цифрової системи управління вогнем із додаванням програмованих боєприпасів.

Leclerc XLR
Leclerc XLR (фото: FOB)

Строк модернізації партії з 50 машин не оголошується, але перші 18 з них мають бути передані вже у цьому році, а загальна програма модернізації 122 танків триватиме до 2025 року. Подальша доля 100 танків Leclerc, які не пройдуть модернізацію, поки невідома. Але варто згадати про проект перспективного німецько-французького танка EMBT, який в теорії може замінити немодернізовані Leclerc.

EMBT
EMBT

Читайте також: Навчання армій РФ та Білорусі "Щит Союзу" та "Захід", як маркер можливо вторгнення: коли проходять ці навчання