xcounter
#

Армія Франції отримає бронемашину Serval: Nexter та Texelis об’єднаються для виконання контракту

2088
Окрім збройних сил, закупити бронеавтомобілі Serval хоче також французька жандармерія, аналог нашої Нацгвардії
Окрім збройних сил, закупити бронеавтомобілі Serval хоче також французька жандармерія, аналог нашої Нацгвардії

До 2030 року французькі військові отримають майже 1000 таких бронемашин. Поставки Serval відбуватимуться в рамках програми Scorpion, що передбачає повне оновлення колісної бронетехніки армії Франції

Французька армія замовила поставку 108 бронемашин у 2022 році, підряд спільно виконуватимуть оборонні компанії Nexter та Texelis.

Відповідний контракт французьке агентство оборонних закупівель DGA уклало ще 23 грудня 2020 року, однак про сам факт підписання стало відомо лише 15 січня 2021 року, пише портал Defence News.

Читайте також: Наземний дрон РСВК-М "Мисливець" від КБ "Robotics": досвід використання на Донбасі та перспективи
Вартість однієї серійної машини Serval не має перевищувати 700 тисяч євро

У першій половині 2021 року французька армія має отримати 12 бронемашин Serval, в другій половині – одразу 96 таких бронеавтомобілів. А до 2030 року, тобто за вісім років, Nexter та Texelis на замовлення уряду Франції мають спільно виробити 978 бронемашин Serval, або в середньому по 120 одиниць у рік.

Бронеавтомобіль Serval має собою замінити в складі французької армії бронеавтомобіль VAB, поставлений на озброєння ще в 1976 році.

На даний момент французька армія має близько 2500 бронемашин VAB

Маса машини Serval – 15 тонн. Цей бронеавтомобіль має три модифікації: машина зв’язку, патрульна і розвідувальна. Згаданий вище контракт із DGA передбачає поставку французькій армії бронемашин усіх трьох модифікацій.

Бронеавтомобіль Serval був розроблений в рамках програми Scorpion, що передбачає повне оновлення парку бронеавтомобілів армії Франції. Перші тести відбулись у вересні 2019 року, всупереч пандемії Covid-19, програму випробувань вдалось виконати у запланований строк.

Такий вигляд має бронемашина Grifon, яка має постачатись для збройних сил Франції в рамках програми Scorpion, "в комплекті" з машиною Serval

Окрім «Сервала», французькі військові мають також отримати важку бронемашину Griffon, масою 24 тонни, та розвідувально-бойову машину Jaguar. І ці всі три зразки – Serval, Griffon та Jaguar мають діяти на полі бою як одне ціле, їх дії має координувати автоматизована система під індексом Scorpion Combat Information System.

БМП-1
Розвідувально-бойова машина Jaguar, третій елемент програми Scorpion

Раніше Defence Express повідомляло, що армія Данії замовила у швейцарського концерну General Dynamics European Land Systems - Mowag (GDELS-Mowag) партію в 56 бронеавтомобілів Eagle V колісної формули 4х4. Вартість цієї поставки сягатиме 52 мільйони доларів, замовлені бронемашини армія Данії має отримати протягом 2021-2022 років.

Eagle V для данських військових матимуть дві модифікації: із відкритим дахом – для сил спеціального призначення, та патрульний варіант (як на фото)
Читайте також: Міноборони РФ закупило 70 бронемашин "Тайфун-М" для охорони МБР: бортові дрони ловитимуть диверсантів