xcounter
#

Міноборони РФ закупило 70 бронемашин "Тайфун-М" для охорони МБР: бортові дрони ловитимуть диверсантів

10011
​"Тайфун-М" був прийнятий на озброєння армії РФ в 2013 році, однак основні поставки відбулись тільки в 2020 році
​"Тайфун-М" був прийнятий на озброєння армії РФ в 2013 році, однак основні поставки відбулись тільки в 2020 році

Бронемашини "Тайфун-М" розроблені на базі БТР-82, головна відмінність – наявність обладнання для розвідки та запуску БПЛА "Элерон-3"

Ракетні війська стратегічного призначення (РВСП) РФ отримали на озброєння 70 бойових протидиверсійних машин (БПДМ) "Тайфун-М".

У 2021 році поставки цих БПДМ продовжуватимуться, заявляє прес-служба Міністерства оборони РФ.

Читайте також: 50-річні потуги з модернізації: як в РФ не дають спокійно померти Ту-22М

Головне завдання машин "Тайфун-М" - захист мобільних комплексів міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) "Тополь-М" та "Ярс" від гіпотетичних диверсантів.

БТР-82 - "прабатько" бронемашини "Тайфун-М"

"Тайфун-М" була розроблена на базі БТР-82. Головна відмінність від базової машини – наявність оптико-електронного та радіоелектронного обладнання для ведення розвідки, необхідної для виконання "базової" функції – "полювання" на гіпотетичних диверсантів.

Також БПДМ "Тайфун-М" оснащена пристроями для запуску безпілотного літального апарату "Элерон-3". Такий набір обладнання, стверджує Міноборони РФ, дозволяє цій бронемашині виявляти противника на відстані до п’яти кілометрів.

війна на Донбасі
Максимальна тривалість польоту БПЛА "Элерон-3" - до 100 хвилин. Армія РФ заявляє, що має до 200 таких дронів

Екіпаж цієї бронемашини – три особи, десант – до шести осіб. Озброєння – дистанційно керована турельна установка 6С21 із кулеметом ПКТ.

Міноборони РФ також стверджує, що разом із бронемашинами "Тайфун-М" частини РВСП також отримують відповідні тренажери, аби екіпажі БПДМ могли тренуватись застосовувати розвідувальне обладнання без "польових" виїздів.

Хоча, судячи з цього пропагандистського фото, екіпажі бронемашин "Тайфун-М" таки виїжджають для участі в "польових" навчаннях частин РВСП РФ

Цікаво, що за даними російських ЗМІ випливає, що машина "Тайфун-М" була прийнята на озброєння армії РФ в 2013 році. Однак основні поставки – близько 40 машин – відбулись тільки в 2020 році.

Схоже, історія із БПДМ "Тайфун-М" - це черговий приклад того, як реалізація чергового проекту кремлівської "чудо-зброї" пробуксовує із-за санкцій Заходу. Врешті, бронемашини із рівнем "фашированості" "Тайфун-М" були б доречніші в складі звичайних армійських частин, аніж в охороні комлексів МБР
Читайте також: Навчання "Запад-2021": націлена проти України Таманська дивізія РФ отримає 18 САУ "Коалиция-СВ"