xcounter
#

Як виглядає та що може бронеавтомобіль Serval за 1,2 млн євро, який масштабно замовляє Франція

Serval (фото: Armée de Terre)
Serval (фото: Armée de Terre)
10384

1,2 млн євро за звичайний бронеавтомобіль може здаватись дуже великою ціною - чи не переплатила Франція за свої Serval

Збройні сили Франції отримають нові бронеавтомобілі Serval, замовлення на які було зроблено Генеральною дирекцією з озброєння міністерства оборони Франції (Direction générale de l'armement).

Відповідно до повідомлення контракт на близько 500 млн євро стосується постачання 420 одиниць VBMR Serval у різних конфігураціях. Таке постачання здійснюється у межах загальної концепції переозброєння французького війська у межах програми SCORPION. Замовлення буде виконуватись Nexter (зараз KNDS, конгломерат разом з німецьким KMW) та Texelis.

Читайте також: Чи може Європа докупити боєприпаси для України, якщо не може виробити сама

Оголошена вартість та кількість контракту дозволяє виокремити ціну на один умовний бронеавтомобіль - 1,19 млн євро за Serval.

Саме за такий цінник пропонується бронеавтомобіль, який створений на базі VBMR Griffon з колісною формулою 6х6, тобто не є окремою розробкою. Serval має бойову вагу від 15 до 17 тонн, що має бути пов'язано із високим рівнем захисту.

VBMR Griffon
VBMR Griffon (фото: Armée de Terre)

Але офіційно Nexter не розголошує його захищеність, обмежуючись лише описом, що машина захищає від балістичних та мінних загроз, на неї можливо встановити додаткові комплекти броні, оснащується засобом РЕБ для протидії радіофугасам та акустичною системою виявлення напряму ворожого обстрілу.

Serval
Serval (фото: Armée de Terre)

Але враховуючи те, що мова йде про бронеавтомобіль, Serval все ж таки має захист лише від стрілецького озброєння. За неофіційними даними мова йде про максимальний захист на рівні STANAG 4569 lvl 4, тобто від 14,5 мм з відстані 200 метрів. Але, якщо він й досягається, то можливо якраз за рахунок додаткових керамічних панелей. Або стосується лише протимінного захисту, який у lvl 4 означає можливість витримати підрив 10-кг фугасу.

Рухомість машині забезпечує 8,9-літровий двигун потужністю 375 к.с., з автоматичною коробкою передач (6+1). Озброєння у бойовій версії складається з бойового модуля з 12,7-мм або 7,62 кулеметом, або 40-мм автоматичним гранатометом з розвинутими прицільними приладами з потужною оптичною камерою, тепловізором та лазерним далекоміром. Оглядовість додатково покращена набором камер кругового огляду.

Serval
Serval (фото: Armée de Terre)

Головна задача Serval у бойовій версії - звісно перевезення бійців, яких у десантне відділення вміщується вісім осіб у повному спорядженні. Екіпаж самої машини складається з двох осіб - водія та оператора бойового модуля. На базі машини можливо створення командної, розвідувальної, евакуаційної та інших машин.

Але об'єктивно мова йде про середню вартість Serval у 1,2 млн євро за одиницю. Й для порівняння, чи не переплатила Франція за ці бронеавтомобілі, можливо навести актуальну вартість на австралійський Bushmaster PMV, які у кількості 78 одиниць за 160 млн австралійських доларів (близько 96,6 млн євро), замовило оборонне відомство країни для себе з метою поновлення парку після передачі партії цих машин до України.

Таким чином Bushmaster PMV максимальною вагою до 15,4 тонни та місткістю у 10 бійців (разом з екіпажем) складає ті самі 1,2 млн євро в актуальних цінах 2023 року. Й вкрай важливо брати саме їх, бо вартість озброєння до 2022 року можливо згадувати лише у розрізі ностальгії.

Bushmaster PMV
Bushmaster PMV (фото: Australia MoD)

Звісно можливо порівнювати Serval з іншими MRAP. Наприклад, JLTV від Oshkosh, який не без скандалу був замовлений в AM General, у кількості 20 682 машин та ще 9 883 причепів за 8,66 млрд доларів. Тобто по 418,7 тисячі доларів за одиницю навіть якщо рахувати разом із причепами. Але JLTV значно легший - 6,4 тонни та вміщує лише до п'яти осіб.

JLTV Oshkosh
Oshkosh JLTV (фото: US DoD)

Також у вартість будь-якого MRAP входить й озброєння, яке у випадку французького бойового модуля може складати не таку й малу частку вартості машини. Й необхідно зазначити, що якщо JLTV є машиною, яка замінює у армії США HMMWV, а у Франції Serval, разом із Griffon замінює бронетранспортери VAB.

VAB
VAB (фото: Armée de Terre)

Читайте також: Де можна знайти танки для ЗСУ, "таємна" зброя для Білорусі з Китаю та інші новини тижня від Defense Express