xcounter
#

Де можна знайти танки для ЗСУ, "таємна" зброя для Білорусі з Китаю та інші новини тижня від Defense Express

2221
Фото: 128-а ОГШБр
Фото: 128-а ОГШБр

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Удар по "Бельбеку" і знищення ракетного катера "Ивановец"

Завдяки діям Сил оборони України 31 січня 2024 року об'єктивно можливо вважати найбільш вдалим та масованим використанням цілого спектра далекобійних засобів ураження, у результаті чого ворогу були завдані значні втрати.

Читайте також: Скільки РФ втратила через удари по НПЗ: мова вже пішла про мільярди збитків

Мова йде й про результативний удар по аеродрому "Бельбек" в окупованому Криму Повітряними силами, так й про потоплення ракетного катера "Ивановец" морськими дронами-камікадзе. Але на фоні цього можливо прослідкувати за тим, як у РФ все це коментували так звані "воєнкори". Розповідаємо, як у РФ описали знищення "Ивановца" та ракетну атаку по аеродрому "Бельбек".

Гелікоптери MRH90 Taipan

Компанія Airbus разом із NHIndustries (NHI) зараз веде перемовини з урядом Австралії про викуп коштовних деталей та критично важливих елементів з вертольотів MRH90 Taipan, утилізація яких наразі триває. Йдеться про загалом кілька тисяч деталей, які можна буде використовувати саме на NH-90 європейських експлуатантів, комплектуючі планують надавати безплатно.

Окремо підкреслюється, що хоча на австралійських MRH90 Taipan є кілька специфічних елементів, загалом ці машини підходять як "донори запчастин" під базовий варіант NH90. Розповідаємо, як спочатку Австралія почала різати MRH-90 Taipan, а тепер Airbus просить з них запчастини.

Танки для ЗСУ

Після того, як передача західних танків зустрілась із величезними проблемами. По-перше, їх просто мало для потреб ЗСУ. По-друге, технологічні цикли відновлення машин розтягуються на багато місяців, зокрема дев'ять місяців на капітальний ремонт Leopard 2A4 не витримують жодної критики. По-третє, пропускні спроможності самих танкобудівних підприємств у країнах НАТО, які не можуть реалізувати питомий об'єм випуску нових машин.

танк ЗСУ
Фото — 10-й армійський корпус

І в цій ситуації, як і у 2022 році все повертається до теми, де можливо дістати ще радянські танки. І якщо тоді основним джерелом цих машин можливо було вважати європейські країни колишнього Варшавського договору, то тепер географія пошуку розширюється й включає не лише танки радянського виробництва. Тим більш, що за межі Європи у питанні бронетехніки почали заглядати ще наприкінці 2022 року. Наприклад, запасні частини до Т-72Б для ЗСУ постачались через США із Марокко. А потім домовились про викуп декількох десятків, які були відновлені у Чехії на протяжностях Excalibur Army. Розповідаємо, де ще у 2024 році можливо взяти радянські танки для ЗСУ.

Зброя для Білорусі

Моніторинова група "Беларускі Гаюн" повідомляє про нетипову активність транспортного літака Boeing 747-4FTF китайської вантажної авіакомпанії Air China Cargo в аеропорту "Минск", що в Білорусі — раніше цього місяця цей літак протягом чотирьох днів, з 8 по 11 січня, здійснив чотири рейси з Китаю в Білорусь. Причому повідомляється, що літаки прибували у білоруську столицю орієнтовно у той же час вранці й проводили там близько трьох годин, що достатньо для розвантаження.

Причому наголошується, що літаки з Китаю займали нетипову стоянку, яка призначена для обслуговування урядових літаків, зокрема й машин, якими користується самопроголошений президент країни Алєксандр Лукашенко. Ця стоянка розташована на віддаленій відстані від інших і поруч з виїздом з аеропорту за найкоротшим шляхом і без проведення огляду. Розповідаємо, як Китай у січні чотири дні поспіль "таємно" привозив зброю у Білорусь, але що це може бути.

Турецькі С-400

США намагаються покращити відносини із Туреччиною, для налагодження яких до країни була направлена заступниця Державного секретаря США Вікторія Нуланд.

Під час візиту до країни вона зробила декілька важливих заяв стосовно й військово-технічної співпраці між США та Туреччиною, зокрема щодо винищувачів F-35. Нагадаємо, що у 2019 році Анкара почала реалізацію угоду щодо закупівлі російських ЗРК С-400, яка була укладена у 2017 році у межах контракту на 2,5 млрд доларів за чотири дивізіони. І виходить, що США не проти повернути Туреччину у програму F-35, але є важлива умова і вона цілком стосується України.

Читайте також: Де ще брати боєприпаси для України і чим може тут допомогти зокрема Туреччина