xcounter
#

Де ще брати боєприпаси для України і чим може тут допомогти зокрема Туреччина

5267
Фото — U.S. Army
Фото — U.S. Army

Для нашого війська сьогодні актуальні будь-які постачання артилерійських боєприпасів через критичну нестачу, і в ЄС зрештою пропонують закуповувати їх у "сторонніх" виробників

Сили оборони України сьогодні мають серйозний дефіцит артилерійських боєприпасів на полі бою, і одним з важливих джерел є допомога від союзників, зокрема нагадаємо, що наразі в процесі реалізації перебуває оголошений у березні 2023 року план на один мільйон 155-мм снарядів від ЄС. Крім того, Україна спільно з партнерами шукає додаткові джерела постачання, у тому числі у рамках так званих "кільцевих обмінів", як от планували Велика Британія та Японія — втім, на жаль, цей проєкт провалився.

155-мм артилерійські боєприпаси
155-мм артилерійські боєприпаси, фото — BAE Systems

Тому цікавим у напрямку постачання боєприпасів Україні є матеріал видання CNN Turk, яке поспілкувалося з заступницею держсекретаря США Вікторією Нуланд у контексті ратифікації Туреччиною заявки Швеції на членство в НАТО. Нуланд у ньому зокрема заявляє наступне — що Анкара та Вашингтон "знову почали працювати" в оборонній промисловості, зокрема й в контексті артилерійських снарядів.

Читайте також: 155 мм снаряди по 5,5 тисяч доларів стали реальністю: НАТО замовило 220 тисяч боєприпасів

"Туреччина тепер виробляє 155-мм боєприпаси. Нам це дуже потрібно. Україні це дуже потрібно. Ми працюємо над цим", — відзначила вона, можна обережно припустити, що Нуланд натякає на сценарій, коли США будуть закупляти боєприпаси в Туреччини для поповнення власних запасів і відправляти відповідну кількість боєприпасів в Україну або ж й про прямий експорт.

155-мм артилерійські боєприпаси

Продовжують цю тему у виданні Middle East Eye, де нагадують таке — що фактично монополістом у виробництві 155-мм боєприпасів у Туреччині є корпорація Mechanical and Chemical Industry Corporation (MKE), втім, залишається невідомим темпи виробництва артилерійських боєприпасах на потужностях турецької компанії, тож виникає питання, а чи має взагалі Туреччина "зайві" снаряди на експорт.

На думку консультанта оборонної промисловості Юсуфа Акбаба, Туреччина могла б експортувати певну кількість 155-мм боєприпасів — за його словами, йдеться не про сотні тисяч 155-мм снарядів, але "це може стати хорошою можливістю для турецького оборонного сектора попрацювати разом з американськими колегами". Він розповідає, що корпорація MKE через дочірні компанії "суттєво збільшує свої виробничі лінії" з 155-мм артилерійських снарядів. Також нагадаємо, що у 2021 році ми розповідали про те, як Туреччина за рік і 25 млн доларів побудувала новий боєприпасний завод.

Видання також поспілкувалося з одним з джерел, що "знайоме з рівнем виробництва", і тут роблять висновок, що Туреччині буде дійсно складно експортувати значну кількість 155-мм боєприпасів в Україні. "Але ми вже бачили декілька турецьких 155-мм снарядів у дії в Україні, я припускаю, що у минулому були якісь продажі", — відзначає джерело з MKE. Зокрема можна згадати, що ще на початку 2023 року повідомлялося, що Туреччина нібито таємно постачає Україні касетні боєприпаси. За даними порталу Oryx, у травні 2023 року Туреччина поставила Україні 100 тисяч артилерійських боєприпасів.

З боку Defense Express відзначимо, що наразі будь-яка допомога для України важлива, особливо якщо ми говоримо про постачання артилерійських боєприпасів і тим паче з огляду на інформацію про те, що брак боєприпасів у ЗСУ за рік збільшився майже вдвічі й зараз Україна має на день ліміт використання боєприпасів до 2000 одиниць. І, наприклад, можна згадати, що Франція нещодавно повідомила про збільшення постачання ЗСУ боєприпасів до 3000 одиниць щомісячно, і це своєрідний маркер того, як важливо насправді будь-яке джерело постачання, щоб зрештою наші військові мали більшу кількість боєприпасів.

Також тут варто згадати новину про те, що Чехія запропонувала придбати для України орієнтовно 450 тисяч боєприпасів поза межами ЄС, і йдеться про виробників з Південної Кореї, тієї ж Туреччини та Південної Африки. Водночас раніше у ЄС активно критикували таке рішення з причини, що тоді кошти дістануться не місцевим виробникам.

Читайте також: Які новини по 155-мм та 152-мм снарядам для України, і наскільки вони добрі