xcounter
#

Чому провалився план з постачання Україні 155-мм снарядів з Японією та Великою Британією

7132
Фото — BAE Systems
Фото — BAE Systems

Боєприпаси мали б потрапити в Україну за "кільцевим обміном", але зараз цей план, на жаль, зупинено

Зміна експортних правил у Японії, про які стало відомо у грудні минулого року, означало зокрема й нові можливості для України у постачанні 155-мм артилерійських боєприпасів, коли снаряди, які японці виробляють за ліцензією від BAE Systems, відправляються на заміну тим, що союзники своєю чергою постачають Збройним Силам України.

Втім, як нещодавно повідомило у своєму матеріалі видання The Wall Street Journal з посиланням на осіб, обізнаних із ситуацією, реалізацію цього плану наразі фактично зупинено. "Британські чиновники перевіряли, чи можуть британські військові використовувати 155-мм снаряди виробництва Komatsu [японської компанії], але вирішили відмовитися від цієї ідеї, перш ніж офіційно запропонувати її японській стороні", — відзначають у виданні.

Читайте також: РФ виробляє УМПК, зокрема й на ФАБ-1500 на верстатах з Китаю та Японії

Там зауважують, що речник японського уряду відмовився від коментарів щодо цієї ситуації, водночас речник оборонного відомства Великої Британії заявив, що "Сполучене Королівство та наші партнери продовжують гарантувати, що ми споряджаємо Україну якнайкраще для захисту".

Судячи з усього, план довелося щонайменше відкласти з двох причин. По-перше, обмежену кількість снарядів, яку б японська компанія могла запропонувати для компенсації передачі боєприпасів ЗСУ. По-друге, це проблеми з сумісністю, з якою часом стикаються союзники України, а саме коли виникають випадки несумісності боєприпасів з гарматами від різних виробників.

Нагадаємо, влітку 2023 року США домовилися з Японією про поставки промислового тротилу, який можна буде використати для виробництва снарядів, які зокрема будуть передаватися й Україні.

Читайте також: Скільки мін та мінометів у місяць виробляє "Українська бронетехніка" і як зросло виробництво