xcounter
#

Японія не може дати снаряди, але Японія дасть дещо для США, щоб в ЗСУ стало більше снарядів

9065
Військові Сил самооборони Японії ведуть вогонь із 155-мм гаубиці FH-70, 2022 рік, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Військові Сил самооборони Японії ведуть вогонь із 155-мм гаубиці FH-70, 2022 рік, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Хоча може з часом японці "дозріють" й до передачі артилерії та боєприпасів, там теж є дещо потрібне для ЗСУ

Видання Reuters пише, що США домовились з Японією про поставки промислового тротилу, який можна буде потім використати для виробництва снарядів, котрі в свою чергу будуть використані для майбутнього контрнаступу України.

Японія зараз не може передавати воюючим країнам озброєння, боєприпаси та інші військові матеріали, бо це забороняє існуюче законодавство. Але при цьому не заборонено продавати "матеріали подвійного призначення", чим власне й скористався Білий Дім, аби запропонувати "Країні Сонця, що сходить" прийнятну їй форму підтримки України для відсічі російській агресії.

Читайте також: Пентагон розповів, як знімали з консервації M777 та M1167 для ЗСУ, і чому техніка йшла довго
M270 MLRS Сил самооборони Японії, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Який обсяг тротилу і на яких умовах планують купити США в Японії, хто при цьому буде постачальником – лишається невідомим. Загалом в Японії є 22 компанії, що виробляють промислову вибухівку, але виробником саме промислового тротилу є лише одна - Chugoku Kayaku з Хіросіми, але там журналістам Reuters заявили, що не отримували прямих замовлень від уряду чи Армії США на тротил.

Чинний глава уряду Японії Фуміо Кісіда побоюється, що перемога РФ може привести до вторгнення Китаю на Тайвань, тому шукає усі можливі способи підтримати Україну в протистоянні агресору зараз. І те що офіційний Токіо наважився передати хоча б військові автомобілі для ЗСУ, уже є суттєвим зрушенням. Хоча щоб відіграти більш значну роль в допомозі ЗСУ зокрема, Японії потрібно подолати всю спадщину, яка прямо породжена поразкою цієї країни в Другій світовій війні. І відмова від експортних обмежень на зброю чи військові матеріали – це лише 20% від необхідного шляху.

203-мм САУ M110A2 Сил самооборони Японії, зображення ілюстративне, джерело - Takk D. Martin

Від Defense Express нагадаємо, що раніше, у квітні 2023 року окремі парламентарі Японії піднімали питання можливої передачі артилерійського озброєння для ЗСУ. Навіть якщо поки існує фактор із експортними обмеженнями, японські Сили самооборони використовують зокрема деяке уже знайоме українському війську озброєння.

За даними The Military Balance 2022, в строю артилерії Сил самооборони Японії є зокрема 229 буксируваних гаубиць FH-70 та 54 реактивні системи M270. Також японські військові мають 135 САУ власного виробництва Type-99 та 31 САУ M110A2 калібру 203 мм.

155-мм САУ Type-99 Сил самооборони Японії, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Швейцарія знову каже "ні" реекспорту зброї в Україну, але над цим питанням працюватимуть й далі