xcounter
#

Спочатку Австралія почала різати MRH-90 Taipan, а тепер Airbus просить з них запчастини

17133
MRH90 Taipan, фото ілюстративне
MRH90 Taipan, фото ілюстративне

Схоже, ми спостерігатимемо цікавий хід з порятунку репутації "проблемного" вертольота

Компанія Airbus разом із NHIndustries (NHI) зараз веде перемовини з урядом Австралії про викуп коштовних деталей та критично важливих елементів з вертольотів MRH90 Taipan, утилізація яких наразі триває. Йдеться про загалом кілька тисяч деталей, які можна буде використовуватиме саме на NH-90 європейських експлуатантів, комплектуючі планують надавати безплатно.

Окремо підкреслюється, що хоча на австралійських MRH90 Taipan є кілька специфічних елементів, загалом ці машини підходять як "донори запчастин" під базовий варіант NH90. Про це пише портал Janes.

Читайте також: Заміна UH-1N Huey у ПС США: що зараз із програмою, яка стартувала ще у 2016 році
Набір критично важливих елементів на MRH90 Taipan, які можуть бути використані на NH90, ілюстративна графіка від Janes

Від Defense Express тут можемо обережно припустити, що Airbus хоче певним чином скористатись ситуацією із утилізацією австралійських MRH90 Taipan для того, щоби спробувати врятувати репутацію "проблемних" гелікоптерів NH90 за рахунок передачі експлуатантам безоплатних запчастин.

Щоправда, на цьому місці виникає питання, чи Airbus справді тільки зараз почав просити запчастини від "Тайпанів" в австралійського уряду, чи це просто повідомлення про перемовини на цю тему тільки-но зараз з’явилось.

NH90

Тут також варто згадати, що сама Австралія уже в 2021 році призупиняла експлуатацію своїх MRH90 Taipan, саме по причині нестачі комплектуючих. Тому виглядає так, що австралійці навіть якби не приймали рішення про списання флоту цих гелікоптерів, то все рівно були б вимушені перейти до "канібалізму запчастин" заради підтримання технічного стану наявного парку MRH90 Taipan.

Крім того, не можемо виключати, що сам Airbus міг або уже запропонував уряду Австралії достатньо щедру оплату за комлектуючі від "Тайпанів", бо тут мова ледь чи не про стратегічно важливий ресурс. Бо достатньо згадати хоча б про те, що репутацію "проблемного" для NH90 створили прецеденти із намірами Швеції та Норвегії відмовитись від експлуатації цих вертольотів саме через проблеми із підтриманням технічної готовності.

Раніше Defense Express розповідав про те, що наприкінці грудня 2023 року стало відомо про те, що Україна хотіла купити вертольоти NH90, але Австралія їх вирішила просто порізати. Також ми писали про те, що чому Австралія мовчки продовжує утилізацію вертольотів MRH-90 Taipan та не відповідає на запит України.

MRH-90 Taipan

Читайте також: Зібрано детальну статистику використання FPV-дронів на полі бою: які можна зробити висновки