xcounter
#

Китай у січні чотири дні поспіль "таємно" привозив зброю у Білорусь, але що це може бути

23310
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Йдеться одразу про чотири рейси транспортного літака китайської авіакомпанії

Моніторинова група "Беларускі Гаюн" повідомляє про нетипову активність транспортного літака Boeing 747-4FTF китайської вантажної авіакомпанії Air China Cargo в аеропорту "Минск", що в Білорусі — раніше цього місяця цей літак протягом чотирьох днів, з 8 по 11 січня, здійснив чотири рейси з Китаю в Білорусь. Причому повідомляється, що літаки прибували у білоруську столицю орієнтовно у той же час вранці й проводили там близько трьох годин, що достатньо для розвантаження.

Причому наголошується, що літаки з Китаю займали нетипову стоянку, яка призначена для обслуговування урядових літаків, зокрема й машин, якими користується самопроголошений президент країни Алєксандр Лукашенко. Ця стоянка розташована на віддаленій відстані від інших і поруч з виїздом з аеропорту за найкоротшим шляхом і без проведення огляду.

Читайте також: У КНДР для створення власного "RQ-4 Global Hawk" використали деталі від китайської копії МиГ-21
ракетна система
Ракетна система "Полонез", фото ілюстративне

За даними дослідників з "Беларускі Гаюн", літак китайської авіакомпанії доставляв у Білорусь військову техніку, яку максимально швидко і таємно вивозили з аеропорту, щоб не привертати зайвої уваги. "Що ж конкретно привезли чотирма бортами цього разу поки невідомо. Але все вказує на те, що це вантаж військового призначення", — відзначають у джерелі.

Тут, звичайно, серед версій може бути й те, що Китай через Білорусь у такий спосіб "таємно" постачає зброю, яка зрештою опиниться у російському війську. Але більш ймовірно, що літак китайської авіакомпанії привіз озброєння для збройних сил Білорусі.

Тим паче, що, наприклад, у 2017 році на озброєння білоруського війська були прийняті китайські бронеавтомобілі CS/VN3 Dajiang, а наступного року була зафіксована доставка цих машин у Білорусь тим же самим літаком китайської авіакомпанії (Boeing 747-4FTF з реєстраційним номером B-2475). Тож як варіант, Білорусь могла в цьому місяці отримати нову партію машин у кількості 16-20 одиниць.

бронеавтомобіль CS/VN3 Dajiang
Бронеавтомобіль CS/VN3 Dajiang

Також у виданні пригадують, що білоруська ракетна система залпового вогню "Полонез" використовує ракети з китайськими комплектуючими, і це може бути ще один варіант, а що ж китайський літак чотири дні поспіль возив у Білорусь. Раніше ми розповідали, що Китай показав чергову модернізацію ОТРК "Полонез".

Нагадаємо, що РФ сьогодні з огляду на санкції і заборону вимушена шукати альтернативні варіанти постачання компонентів до свого озброєння та військової техніки, а також й обладнання — наприклад, нещодавно ми публікували матеріал про те, як Китай дає Росії верстати для виробництва зброї і що це насправді означає.

Крім того, ще минулого року стало відомо, що китайські компанії виробляють ударні дрони на замовлення РФ. Також у листопаді минулого року на передовій засвітилися китайські всюдиходи Desertcross.

Читайте також: Китай розгорнув далекобійні ракети YJ-62 біля КНДР, і це збентежило західних аналітиків