xcounter
#

Китай розгорнув далекобійні ракети YJ-62 біля КНДР, і це збентежило західних аналітиків

50259
Китайські протикорабельні ракети YJ-62 під час маневрів НВАК, січень 2024 року
Китайські протикорабельні ракети YJ-62 під час маневрів НВАК, січень 2024 року

Вони вважають, що Китай це зробив для стримування Північної Кореї, але ж можуть бути й інші варіанти

У відкритому доступі з’явились кадри державного телебачення КНР, які демонструють навчання із використанням далекобійних протикорабельних крилатих ракет YJ-62, які мають дозвукову швидкість польоту, бойову частину масою 450 кілограмів та дальність польоту до 500 кілометрів. Ці кадри привернули увагу західних аналітиків одразу з двох причин.

Перша – Китай в принципі рідко демонструє навчання, на яких використовуються далекобійні крилаті протикорабельні ракети.

Читайте також: Чи є у британців справді "зайві" фрегати, які готові взяти ВМС України

Друга – OSINT-дослідникам вдалось з’ясувати геолокацію цих кадрів, і виявилось, що НВАК перекинула далекобійні ракетні комплекси YJ-62 на Шаньдунський півострів, у зону відповідальності Північного морського флоту, яка покриває собою Жовте море, північ самого Китаю та Корейський півострів. До цього моменту китайці взагалі у цьому регіоні не розміщували далекобійну ракетну зброю для контролю морського простору.

Китайські протикорабельні ракети YJ-62 під час маневрів НВАК, січень 2024 року

Коли цей епізод розбирали наприклад автори Naval News, то вони підкреслили зокрема, що хоча протикорабельні ракети YJ-62 не є новітніми, бо були прийняті на озброєння ще на початку 2000-х років, але це достатньо потужна зброя, бо влучання однієї такої ракети може вивести зі строю бойовий корабель до 3000 тон водозаміщення.

До цього моменту комуністичний Китай розміщував свої протикорабельні установки YJ-62 в секторах відповідальності ближче до острова Тайвань, щоб використати цю зброю для створення "зони закритого доступу" у випадку війни проти Республіки Китай. Але мовляв, китайці мають новіші протикорабельні ракети YJ-12 та YJ-18, тому мовляв у них з’явились "вільні" YJ-62, щоб розмістити їх на узбережжі ближче до Північної Кореї.

В свою чергу, сам факт розміщення ракетних комплексів YJ-62 ближче до берегів КНДР може бути начебто "проявом занепокоєння Пекіну", бо в останній час Північна Корея значно активізувала ракетні та артилерійські стрільби в регіоні, важливому для КНР.

Зона, яку покривають китайські ракети YJ-62, ілюстративна графіка

Але ж цей крок Китаю із розміщенням далекобійних протикорабельних ракет ближче до Корейського півострову може бути потлумачений і зовсім в іншому ключі. Наприклад, що в Пекіні можуть вважати Південну Корею як мінімум недружньою країною, перед якою необхідно вже "грати м’язами" на випадок гіпотетичного конфлікту на Корейському півострові.

Раніше Defense Express розповідав про те, що РФ била по Києву балістичною ракетою з КНДР, її збили, уламки знайшли.

Читайте також: Яку цікаву для України зброю ще має Греція, і що можуть дати греки на $200 млн