xcounter
#

Китай показав чергову модернізацію ОТРК "Полонез", але логіка в цьому не дуже зрозуміла

8528
Виставкова демонстрація китайського ОТРК типу AR3, ілюстративне фото з відкритих джерел
Виставкова демонстрація китайського ОТРК типу AR3, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як китайці намагаються продавати свою цікаву ракетну систему, і на що при цьому вони роблять акцент

Китайська оборонна компанія Norinco на виставці ExpoDefensa 2023 презентувала нову версію свого ракетного комплексу AR3, який може використовувати широку номенклатуру боєприпасів, зокрема балістичні ракети Fire Dragon 480 калібру 750 мм з дальністю стрільби до 290 км, на одній пусковій можуть вміщатись дві ракети цього типу.

При цьому китайці також наголошують, що їх оновлений AR3 отримав вдосконалене шасі з кращим рівнем захисту для екіпажу. І що на початку 2023 року такий ОТРК придбали Об’єднані Арабські Емірати в рамках контракту на 245 мільйонів доларів. Але далі починаються цікаві нюанси.

Читайте також: ЗСУ з HIMARS знищили російський Ми-8 прямо у полі: і знову без дронів не обійшлось (відео)
Демонстрація макету китайської ракетної системи AR3 на виставці ExpoDefensa 2023, грудень 2023 року, фото - портал Army Recognition

Для початку варто уточнити, що AR3 є розвитком ракетного комплексу AR2, котрий в свою чергу більш відомий широкому загалу як "білоруський" оперативно-тактичний комплекс "Полонез". Крім Білорусі, на даний момент, "Полонез" або ж AR2 отримали на озброєння лише Азербайджан та Ефіопія, хоча перша презентація цього ракетного комплексу відбулась ще в 2015 році.

Свою роль тут грає також і те, що самі китайці воліють робити свій експорт зброї "ексклюзивним", тобто при продажах опиратись в першу чергу саме на геополітичні інтереси та позиції. Комерційні питання можуть при цьому відходити на другий план чи взагалі нівелюватись.

Демонстрація макета китайського ОТРК AR3 на виставці IDEX-2023, зображення - Janes

На цьому тлі спроба Китаю "перепакувати" AR3 завдяки використанню нового шасі виглядає як мінімум дивною. Бо додаткових характеристик це комплексу не дає, а в силу специфіки експортної стратегії вдаватись до маркетингових прийомів китайцям особливої потреби нема.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Китай теж робить 155-мм колісні САУ на експорт, купило вже дві країни.

Також ми писали про те, що РФ розробила РСЗВ 9А52-4 "Кама" з "прицілом" на ринки Південно-Східної Азії, але так і не знайшла на неї покупця. Іншими словами - рашисти мають міні-версію системи "Смерч" на 6 пускових і не знають, куди її "приткнути".

Виставкова демонстрація китайського ОТРК типу AR3, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Пропагандони РФ видали кадри знищення їх С-350 за влучання по нашому ОТРК "Грім"