xcounter
#

Китай знайшов покупця на модифікацію "білоруського" ОТРК "Полонез", і це варто окремої уваги

31047
Виставкова демонстрація китайського ОТРК типу AR3, ілюстративне фото з відкритих джерел
Виставкова демонстрація китайського ОТРК типу AR3, ілюстративне фото з відкритих джерел

Контракти на далекобійну ракетну зброю укладаються нечасто, мають чітку геополітичну складову, і це виглядає особливо симптоматично на тлі війни РФ проти України

Портал Janes пише, що під час виставки IDEX в Абу-Дабі з 20 по 24 лютого 2023 року Об’єднані Арабські Емірати офіційно заявили про факт контракту з Китаєм вартістю 245 мільйонів доларів на поставку неназваної кількості ракетних комплексів під індексом AR3. Кількість пускових установок й строк їх поставки не розкриваються. Але відомо, що вартість контракту включає в себе також послуги від китайської Norinco по технічному обслуговуванню безпосередньо на території ОАЕ.

Відомо, що перша презентація китайського ракетного комплексу AR3 відбулась ще в 2015 році, і лише 8 років потому китайці отримали на нього перше експортне замовлення. Але є деякі "але", на які варто звернути окрему увагу.

Читайте також: Чи може Китай надати РФ озброєння таким чином, щоб це було максимально довго непомітно
Демонстрація макета китайського ОТРК AR3 на виставці IDEX-2023, зображення - Janes

Почнімо з того, що Китаю в принципі рідко коли вдається продати свою високотехнологічну зброю, і тут виключеннями можуть бути хіба що країни, відносно яких Пекін має економічний чи геополітичний інтерес (або і те, і те одночасно). І тут схоже справа не тільки у власних експортниз обмеженнях КНР, але й в обмеженості кількості платоспроможних покупців.

Як заявляють самі китайці, їх AR3 може застосовувати декілька типів далекобійних ракет - Fire Dragon 140A з дальністю стрільби до 140 км (до 5 ракет на одній ПУ), Fire Dragon 280 калібру 370 мм з дальністю стрільби до 280 км (до 4 ракет на одній ПУ), або ж Fire Dragon 480 калібру 750 мм з дальністю стрільби до 290 км (до 2 ракет на одній ПУ).

Виставкова демонстрація китайського ОТРК типу AR3, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як підказує формальна логіка, якщо є "експортний" AR3, значить має бути "експортний" AR2. І тут навіть за індексами можемо припускати, що AR3 – це насправді розвиток того ОТРК, котрий ми зазвичай позначаємо як білоруський "Полонез" (хоча питомо білоруським там насправді може бути хіба що шасі), і який має експортне позначення AR2.

Китай зміг продати свій AR2, він же білоруський "Полонез", лише обмеженій кількості країн, в яких має власні геополітичні інтереси: Білорусь – як фактичний транзитер в рамках "Нового шовкового шляху", Азербайджан – як майбутній транзитер "Нового шовкового шляху", та Ефіопія – "Африканський ріг", важливий для світового судноплавства регіон (щоправда, усі ефіопські AR2 були втрачені під час конфлікту з Тиграєм).

Білоруський ракетний комплекс "Полонез", ілюстративне фото з відкритих джерел

"Полонез", він же AR2, може відстрілювати значно вужчу номенклатуру керованих ракет – або А200 калібру 301 мм (до 8 ракет на одній ПУ), або балістичні М20 із заявленою дальністю стрільби до 280 км.

І якщо Китай наважився продати, і таки знайшов першого покупця на досконаліший ракетний комплекс AR3, то тут варто бути уважними. А раптом такий ОТРК з часом "перекочує" від Китаю до сателітів Кремля як то Білорусь наприклад, чи ж до РФ напряму.

Виставкова демонстрація китайського ОТРК типу AR3, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Схоже ми знаємо, що РФ може дати Китаю як "плату" за зброю проти ЗСУ, і це виглядає прозаїчно