xcounter
#

Спроба втечі: що легко пояснює напрочуд дивну катастрофу Су-34 у Північній Осетії

Су-34
Су-34
8291

Російські пілоти можливо мали намір втекти з РФ і це єдине, що логічно пояснює нічні польоти у горах поблизу кордону

Вчора у РФ сталась дійсно дивна катастрофа фронтового бомбардувальника Су-34, який розбився у ночі у горах Алагирського району республіки Північна Осетія Російської Федерації. І хоча у РФ офіційно повідомили, що причиною катастрофи літака, який виконував навчально-тренувальний політ, стала технічна несправність і він врізався у гору, все це виглядає дуже нелогічним.

По-перше, місце та час проведення такого нібито навчально-тренувального польоту - це гори Кавказу та 15 км від кордону з Грузією. І нічні польоти у горах - це вже не про навчання. Бо мова йде про гори висотою у цьому районі 3-5 км. Більше того прикордонний район взагалі ніколи не передбачає проведення навчальних польотів.

Читайте також: ЗСУ ударом по ЗРК С-300/400 в Криму знищили дійсно важливі цілі (супутникові знімки)

Саме тому, можливо, відомий своїм "вечного полета" Fighterbomber і написав, що літак здійснював перебазування на інший аеродром. Але у РФ вже повідомили, що літак здійснив зліт з аеродрому під Моздоком.

катастрофа Су-34 північна осетія

А тоді цей варіант не витримує критики, бо на південь від Моздока жодного російського військового аеродрому немає. Навіть у теорії, якщо мова б йшла про переліт на аеродром "Ханкала" під Грозним, він знаходиться в стороні від місця падіння літака.

Водночас можливо повністю відкинути варіант із тим, що пілоти втратили навігацію, бо це залишилось ще до ери супутникової навігації. І зрештою мова йде про фронтовий бомбардувальник Су-34, де ці системи зарезервовані, а за орієнтування відповідає другий член екіпажу. Більше того, навіть якщо про все це забути, треба дуже сильно хотіти, щоб переплутати степову північ та гори на півдні.

су-34

До цього треба додати доволі дивне інформаційне висвітлення цієї катастрофи у РФ, бо замість традиційних історій, як пілоти намагались героїчно відвести несправний літак від селищ - лише сухе повідомлення. І наразі навіть не відомі імена льотчиків, при цьому не лише на офіційному рівні, а навіть на профільних ресурсах.

Але все можливо зробити значно логічнішим, якщо припустити, що мова йшла про спробу втечі російських пілотів на Су-34. Зокрема тоді на свої місця стає нічний політ у горах, який завершився тим, що літак врізався у гору під селищем Горний Дзуарікау. Бо мова йшла про спробу сховатися від власних РЛС. І саме втеча пояснює такий дійсно небезпечний політ.

Окрім того, саме місце авіатрощі натякає на доволі логічний маршрут, якщо планувати саме втекти з РФ до Туреччини, бо це про найкоротшу відстань. Зокрема якщо не рахувати окуповану РФ Південну Осетію, то над територію, яка контролюється Грузією необхідно подолати лише 95 км. А для Су-34 навіть за умов польоту на малій висоті це про десь 270 секунд.

катастрофа Су-34 північна осетія

На фоні цього можливо згадати, що з часів СРСР радянські пілоти доволі регулярно втікали до Туреччини. І перший випадок взагалі стався ще у 1948 році. А загалом мова йде, якщо брати лише відомі, про вісім спроб, з яких п'ять були вдалими, остання з яких, перед розпадом СРСР у квітні 1991 року. А найбільш відома стала втеча Александра Зуєва на МиГ-29 у травні 1989 року, який перелетів з аеродрому Міха-Цхакая у Грузії до Трабзона.

Водночас припущення, що катастрофа Су-34 11 червня 2024 року є саме спробою втечі, яка завершилась тим, що у нічних умовах льотчики просто врізались у гору, залишається лише припущенням.

Читайте також: Греки хочуть зі своїх ракетних систем бити на щонайменше 500 км, але це дуже дорого