xcounter
#

Філіппіни націлились отримати вживані ЗРК від Японії й це доволі реальний сценарій

3291
Type 81
Type 81

Для Японії це може бути першим експортним контрактом на ЗРК, при цьому окрім старих засобів ППО мова може йти й про нові Type 03 від Mitsubishi та Type 11 від Toshiba

Збройні сили Філіппін можуть отримати доволі несподіване посилення у вигляді зенітних ракетних комплексів від Японії. Мова йде про вживані ЗРК, американського та власного японського виробництва, які Сили самооборони країни планують зняти з озброєння.

Наразі це поки неофіційна інформація, яку Army recognition оприлюднив із посиланням на колишнього міністра оборони Японії Онодера Іцунорі (каденції 2012-2014 та 2017-2018 роки). Але такий сценарій доволі реалістичний через те, що Токіо та Маніла активно зближуються у оборонній співпраці на фоні спільної китайської загрози.

Читайте також: Росіяни знову кажуть про роботу над ракетою "Изделие 720", яка досі лишається таємницею

Щодо можливих ЗРК, то наразі фігурують MIM-23 HAWK, а також японські Type 81. Але окрім цього розглядається можливість продажу і нових систем японського виробництва - Type 11 та Type 03.

Нагадаємо, що Японія ще у 2014 зняла з себе самообмеження щодо експорту озброєння. При цьому першим іноземним замовником також стали Філіппіни, які у 2020 році замовили три наземних РЛС Mitsubishi Electric J/FPS-3 у модернізованій версії, а також одну мобільну РЛС J/TPS-P14.

Щодо самих ЗРК, то варто зазначити, що у Японії, за Military Balance, досі у строю, 66 MIM-23 HAWK (без зазначення одиниці виміру). Але відомо, що всі вони розподілені між 10 "зенітними ескадрильями". Додамо, що у можливості цього ЗРК - знищення цілей на дальності до 50 км, але реальна боєздатність комплексу дуже далека від сучасних цифрових зразків.

Type 81 від Toshiba - вже є власною японською розробкою, яка була покликана подолати розрив між ПЗРК Stinger та HAWK, яка була створена наприкінці 70-х та введена в експлуатацію у 1981 році після чого декілька разів проходила модернізацію.

Можливості Type 81 дозволяють знищувати цілі на дальності 10 км за рахунок ракет з інфрачервоними головками самонаведення, а модернізованими SAM-1C із радіолокаційною - до 14 км. До комплексу входить РЛС із дальністю виявлення цілей на дальності до 30 км. Таких ЗРК у Японії, згідно Military Balance, 46 без зазначення одиниці виміру.

Обидва ЗРК дійсно знімаються з озброєння, при цьому Type 81 замінюється на Type 11, який також вказаний, як кандидат на продаж. Цей комплекс, який також був розроблений Toshiba, завдяки ракетам з активним радіолокаційним наведенням має дальність до 10 км та у строю з 2014 року. Як і у попередника до нього інтегрована РЛС.

Щодо Type 03, то цей комплекс середньої дальності від Mitsubishi, фактично займає місце HAWK і має дальність до 50 км. Для обох нових ЗРК можливий контракт з Філіппінами стане першим експортним замовленням.

Читайте також: Румунія закупила корейські K9: скільки САУ можна купити за 920 млн доларів