xcounter
#

Росіяни знову кажуть про роботу над ракетою "Изделие 720", яка досі лишається таємницею

9725
Російська ракета під індексом "Изделие 720", лютий 2023 року, фото з відкритих джерел
Російська ракета під індексом "Изделие 720", лютий 2023 року, фото з відкритих джерел

Що взагалі відомо по цьому "виробу", окрім ймовірного зовнішнього вигляду, і що можна припускати

Російське "МКБ «Радуга"" продовжує роботу над перспективною далекобійною ракетою під позначенням "Изделие 720", котра начебто "втілює найкращі напрацювання конструкторської школи", пишуть ворожі пропагандисти.

Деталей по цьому "виробу" самі росіяни далі не наводять, але сам факт повідомлення про роботу над "Изделие 720" привертає окрему увагу. Бо самі росіяни уже раніше заявляли про цю перспективну ракету, яка досі лишається таємницею.

Читайте також: Не тільки Х-101: РФ запускає з Каспію і крилаті ракети "Калибр"
Експозиція ворожих КР в одному із цехів заводу "Радуга", зокрема Х-35, Х-69, Х-59, Х-101 , Х-22 та власне "Изделие 720", лютий 2023 року, фото з відкритих джерел

Вперше про роботу над ракетою "Изделие 720" росіяни заявили у лютому 2023 року, це було під час візиту "заступника секретаря Радбезу РФ" Дмітрія Мєдвєдєва на МКБ "Радуга". Тоді ж окупанти показали ймовірний вигляд цієї перспективної КР, однаку це були усі на той момент деталі, "засвічені" по "Изделие 720", а основний акцент був зроблений на заяві про плани по збільшенню виробництва крилатих ракет повітряного базування Х-101.

У жовтні 2023 року свої припущення по ймовірним характеристикам "Изделие 720" у публічний доступ виклав оглядач Петр Бутовскі (Piotr Butowski). Він тоді заявив зокрема, що "Изделие 720" за своїми характеристиками начебто подібна до Х-69, однак відрізняється компактнішими габаритами: стартова маса – 450 кілограмів, довжина фюзеляжу та розмах крила – 3,4 метри та 2 метри відповідно.

Ймовірний вигляд "Изделие 720", фото з відкритих джерел

При цьому він чомусь заявив, що очікуваний функціонал "Изделие 720" має бути аналогічним до керованої ракети ЛМУР, вона ж "Изделие 305". І також – що "Изделие 720" начебто має радіолокаційну ГСН, а особливості її конструкції начебто допускають використання для запуску як з літаків, так і з наземних пускових. Питання щодо обгрунтованості таких оцінок залишимо відкритим.

Також маємо пригадати, що у травні 2023 року в Генштабі ЗСУ заявляли про намір РФ запустити у виробництво крилату ракету повітряного базування Х-50, роботи по якій йшли ще із середини 1990-х років.

Перше схематичне зображення Х-50, що з'явилось у відкритому доступі в 2017 році, взято з відкритих джерел

Про саму Х-50 ми розповідали в окремій публікації, при цьому лишаються підстави припускати, що ця КР таки могла отримати свою "реінкарнацію" у формі "Изделие 72"», достовірні характеристики якої лишаються невідомими.

Крім того, маємо згадати і за проект ракети під індексом Х-65, створеної на базі Х-55, про котрий ми також розповідали в одній із своїх публікацій.

Оскільки в цьому проекті росіяни переслідували мету створити крилату ракету не тільки під важкі бомбардувальники, але й тактичну авіацію також, це і задало відповідні проектні характеристики: стартова маса в 1250 кг при масі БЧ в 410 кг, довжина фюзеляжу – 6 метрів, дальність пуску – до 600 км при максимальній швидкості до 840 км/год. Що в свою чергу також дає певні підстави припускати, що і проект Х-65 міг отримати свою "реінкарнацію" у проекті "Изделие 720".

Демонстрація російської ракети Х-65, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: РФ згадала про Ми-34 на заміну Ми-2 та Ми-8, виробництво якого запускатимуть вдруге