xcounter
#

Якщо рашисти "згадали" про Х-50 "родом" з 1990-х, то що в них з іншим проектом ракети під індексом Х-65

9756
Російська ракета під індексом "Изделие 720", що може бути варіантом ракети Х-50 до серійного виробництва, лютий 2023 року, фото з відкритих джерел
Російська ракета під індексом "Изделие 720", що може бути варіантом ракети Х-50 до серійного виробництва, лютий 2023 року, фото з відкритих джерел

Раз ворог шукає нові засоби для ударів по Україні, потрібно "перебрати" усі можливі доступні для росіян варіанти

За даними нашого Генштабу ЗСУ, рашисти влітку цього року планують почати серійне виробництво нових крилатих ракет Х-50, щоб уже осінню поновити масовані удари по Україні. Про цю рашистську КР у відкритому доступі вкрай мало даних. Але тут цікаво, що самі росіяни говорять про Х-50 як "спрощений варіант" Х-101, що роботи по Х-50 стартували по факту ще в 1990-х в рамках проекту Х-СД, хоч вперше публічно про цю КР стало відомо лише в 2017 році.

Тут варто згадати й про інший проект російської КР під індексом Х-65, яку можна назвати "спрощеним варіантом" Х-55. Тим більш, що поточний статус цього проекту також невідомий, але не варто виключати, що він може "сплисти на поверхню" під час повномасштабної війни РФ проти України.

Читайте також: Схоже, США вже готові продавати свої далекобійні JASSM-XR на 1800 км, але таке "світить" хіба власникам F-16 чи F-35
Схематичне зображення російської КР Х-65 у протикорабельній версії СЭ, взяте з відкритих джерел

У відкритому доступі є такі дані про проект ракет під індексом Х-65, "базою" для якої стала Х-55. Роботи над базовою версією такої КР стартували ще в 1980-х роках, на базі МКБ "Радуга". Задачею було створити ракету повітряного базування лише під "конвенційну" БЧ, яку можна було б відстрілювати як і з стратегічних бомбардувальників, так і з літаків тактичної авіації також.

Це і визначило такі характеристики Х-65 – стартова маса в 1250 кг при масі БЧ в 410 кг, довжина фюзеляжу – 6 метрів, дальність пуску – до 600 км при максимальній швидкості до 840 км/год; спорядження БЧ – "проникаюча" фугасна або касетна.

Як стверджують самі росіяни, наприкінці 1980-х років навіть стартували випробування дослідних зразків Х-65, але (дослівно) "про прийняття цієї ракети на озброєння нічого не було відомо".

Демонстрація російської ракети Х-65СЭ, архівне зображення з відкритих джерел

Натомість було відомо, що уже в 1992 році те ж МКБ "Радуга" почало роботи над протикорабельною версією Х-65СЭ, яка відрізнялась від "базового" варіанту зменшеною до 280 км дальністю пуску, спорядженням БЧ (фугасно-кумулятивне) при тій же масі в 410 кг, та наявністю радіолокаційної ГСН.

Про Х-65СЭ взагалі відомо лише те, що ця ракета демонструвалась на МАКС-97, а чи вийшла вона на стадію випробувань, і чому не прийняли на озброєння – питання так і залишились відкритими. Але цікаво, що у відкритому доступі залишились зображення лише протикорабельної версії Х-65СЭ, а зображення "базового" варіанту Х-65 - відсутні.

На перший погляд, ракети проектів Х-65 та Х-50 подібні між собою як мінімум візуально. Зважаючи на заявлені характеристики, цілком логічно припустити, що Х-50 могла розроблятись як розвиток проекту Х-65. Тому тут окремо цікаво, як можуть "сплисти на поверхню" напрацювання рашистів по проекту Х-65 – як елемент напрацювань по Х-50 чи як окремий зразок озброєння для тактичної авіації "ВКС РФ".

Перше схематичне зображення рашистської Х-50, що з'явилось у відкритому доступі в 2017 році, взято з відкритих джерел
Читайте також: ПКР Harpoon на експорт коштує вже дороче, аніж найкрутіші NSM, але тут справа уже не в грошах