xcounter
#

ПКР Harpoon на експорт коштує вже дороче, аніж найкрутіші NSM, але тут справа уже не в грошах

10461
Запуск ракети Harpoon Block II із берегового протикорабельного комплексу HCDS збройних сил Республіки Китай (Тайвань), ілюстративне фото з відкритих джерел
Запуск ракети Harpoon Block II із берегового протикорабельного комплексу HCDS збройних сил Республіки Китай (Тайвань), ілюстративне фото з відкритих джерел

Бо ці ракети потрібні буквально "на вчора", але весь потрібний обсяг буде лише за декілька років

ВМС США та корпорація Boeing уклали контракт вартістю 1,17 мільярдів доларів, який передбачає поставку 400 протикорабельних ракет RGM-84L-4 Harpoon Block II Update (HIIU) Grade B, чотирьох навчальних ракет цього типу, пускових контейнерів, запчастин до берегових пускових установок Harpoon (HCDS) і технічну документацію.

Строк виконання цього контракту не уточнюється. Але ця новина цікава дечим іншим: якщо редукувати заявлені показники контракту, виходить, що середня вартість однієї ПКР типу RGM-84L-4 Harpoon Block II Update (HIIU) Grade B (навіть з поправкою на усі супутні матеріали) складає орієнтовно 2,95 мільйонів доларів за одиницю, і це уже своєрідний "рекорд".

Читайте також: Як серби у 1990-х зробили "кустарний ЗРК" під "апгрейд" Р-60 та Р-73, і як воно стріляло

Для порівняння – досі найбільш дороговартісною вважалась протикорабельна ракета Naval Strike Missile (NSM), справжній бестселлер на світовому ринку зброї, вартість якої коливається на рівні 2 мільйони доларів за одиницю.

В свою чергу відомо, що згаданий вище контракт – лише частина значної ширшої угоди, яку виконує корпорація Boeing в інтересах ВМС США "для іноземного замовника". Вартість цієї угоди сягає аж 2,37 мільярдів доларів США, та передбачає поставку 100 пускових установок берегових ракетних комплексів HCDS, тих самих 400 ракет RGM-84L-4 Harpoon Block II Update (HIIU) Grade B, радарів та іншого допоміжного обладнання в строк до 2028 року.

Один із варіантів машини з пусковою установкою комплексу HCDS для запуску ракет Harpoon Block II, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо зважати на настільки високу заявлену вартість угоди загалом, то очевидно, що орієнтовна оцінка вартості в 2,95 мільйонів доларів за одну ракету Harpoon саме за цим контрактом загалом відповідає дійсності. І схоже, що тут справа залежить не тільки від того, що "цінник" сформовано саме як на експортний контракт.

Тривалий час оборонна промисловість США взагалі не виготовляла протикорабельні ракети Harpoon. Через що, наприклад, у відкритому доступі були відсутні будь-які "цінники" по цим ПКР, хоч якось близькі до реальності. А коли весною 2022 року союзники допомагали організувати Україні захист Чорноморського побережжя за допомогою ПКР Harpoon, ракети, пускові та інші необхідні елементи довелось збирати взагалі у Великій Британії, Голландії, Данії та навіть Іспанії.

Harpoon Coastal Defense System у Данії з 2003 року перебував на зберіганні, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо згадані вище комплекси HCDS та ракети RGM-84L-4 справді призначаються Тайваню (він же Республіка Китай), то ці ПКР завжди потрібні "буквально на вчора", зважаючи на постійну загрозу від комуністичного Китаю. А в цьому випадку навіть 400 протикорабельних ракет – це мінімально необхідна кількість, яка буде відстріляна буквально в перші години конфлікту, як уже підрахував американський аналітичний центр CSIS.

Очевидно, в цьому випадку справа виглядає так, що фактична вартість ракет за одиницю в мільйонах доларів уже по факту втратила своє провідне значення. Бо тепер головне – аби ці всі ПКР були поставлені вчасно, щоб їх фактичний отримувач хоча б встиг відстріляти свої Harpoon по ймовірному агресору.

Запуск ракети Harpoon, джерело - US Navy
Читайте також: Як рашисти збирались "полювати на HIMARS" ракетами Х-29ТД, яких в реальності вистачило лише на ферму та міст