xcounter
#

Не тільки Х-101: РФ запускає з Каспію і крилаті ракети "Калибр"

1423
Крилата ракета "Калибр"
Крилата ракета "Калибр"

Дальність крилатих ракет "Калибр" цілком дозволяє РФ бити ними навіть з Каспію

Акваторія Каспійського моря вже давно є пусковим районом крилатих ракет, але до цього було здебільшого відомо про запуск лише Х-101 та Х-555 повітряного базування з Ту-95.

Але тепер наче з'явилось підтвердження того, що з Каспійського моря далекобійні удари завдають і з кораблів крилатими ракетами "Калибр". Про це говорить відео, яке зняли російські рибалки нібито саме на Каспійському морі й на якому зафіксовано проліт двох таких ракет.

Читайте також: Поточна потреба у 128 винищувачах F-16: яка головна проблема та чи є шанси стільки знайти

Про те, що мова йде саме про ці ракети морського базування, а не, наприклад, Х-101, говорить відсутність турбореактивного двигуна під фюзеляжем, який знаходиться у середині корпусу.

Х-555, Х-101, Калибр

Коли саме було зняте це відео невідомо, але остання атака з використанням крилатих ракет "Калибр" відбулась 8 липня, коли, відповідно до повідомлення Командування Повітряних сил ворог випустив 14 таких ракет з яких було збито 12.

Варто зазначити, що дальність польоту "Калибр" складає, за різними оцінками від мінімум 1500 км до 2500 км. Але навіть мінімальна оцінка дальності вже дає можливість ворогу бити з Каспійського моря по значній території України.

Калибр Каспійське море
Дальність 1500 км від гіпотетичного пускового району Каспійського моря

Також слід зазначити, що РФ має Каспійську флотилію, у строю якої три малих ракетних кораблі проєкту 21631 "Буян-М", кожен з яких може здійснювати пуск до 8 ракет "Калибр". При цьому головною базою флотилії є Каспійськ під Махачкалою.

Окрім цього у РФ існує можливість перекинути з Чорноморського флоту РФ до Каспію деякі свої кораблі. Це можливо завдяки переходу через Азовське море до Дону, потім через Донсько-Волзький канал до Волги, а з неї до Каспійського моря. Цим маршрутом можуть скористатися вже загадані "Буян-М" ЧФ РФ без потреби демонтажу обладнання.

Водночас для малих ракетних кораблів проєкту "Каракут" з більшою ніж у "Буян-М" осадкою проведення через канал, скоріш за все, можливо лише після зняття деякого обладнання.

Читайте також: РФ згадала про Ми-34 на заміну Ми-2 та Ми-8, виробництво якого запускатимуть вдруге