xcounter
#

Поточна потреба у 128 винищувачах F-16: яка головна проблема та чи є шанси стільки знайти

F-16 (всі фото: US DoD)
F-16 (всі фото: US DoD)
6976

Попри те, що Україні пообіцяли передати близько 100 винищувачів F-16 є одна величезна проблема і мова йде не про пошук додаткових 28 машин

Президент України Володимир Зеленський оголосив потребу у нових винищувачах для Повітряних сил у розмірі 128 літаках F-16. При цьому ця потреба не є довгостроковою, а поточною, бо РФ щодня використовує 300 літаків проти України.

Саме тому цифра у 128 винищувачів відрізняється від оголошеної ще у січні 2023 року потреби у п'яти авіаційних бригадах, тобто 180 літаках, бо тоді, можливо для зм'якшення реакції у суспільстві, було зазначено, що це довгострокова перспектива. Але тепер прямо вказано, про наявну потребу саме у такій кількості машин.

Читайте також: РФ згадала про Ми-34 на заміну Ми-2 та Ми-8, виробництво якого запускатимуть вдруге
F-16

Більше того, Зеленський додав, що наразі є рішення лише щодо 10-20 винищувачів F-16. А це одразу говорить про те, що така мала кількість бортів навряд чи зможе призвести до кардинальних змін.

А на фоні цього можливо лише задатися питанням, а чи взагалі реально десь дістати 128 винищувачів F-16. Бо наразі все що обіцяно: від Данії 19 літаків, від Бельгії - 30, від Нідерландів - 24, а також невідома кількість від Норвегії, за неофіційними оцінками - 22. Але згодом з'явилась інформація що Норвегія передає лише шість F-16 (публікація ниже - змінена із урахуванням цього)

Тобто загалом, мова вже йде про орієнтовно 79 обіцяних винищувачів F-16. І тоді виходить, що знайти ще 49 літаків нібито не настільки складна задача у порівнянні із вже пройденим шляхом. Але проблема полягає в тому, що винищувачі потрібні зараз.

Бо у деяких країнах передача цих F-16 на пряму зав'язана на графік отримання F-35, а тому, наприклад, Бельгія буде постачати F-16 до 2028 року. Також можливо зазначити, що Данія за планом мала отримати всі F-35 у боєздатному стані на рівні 2027 року і хоча графіки змістились, у Копенгагені пообіцяли, що це не вплине на передачу F-16 Україні.

F-16

Щодо Нідерландів, то більша кількість F-16 буде передана у короткостроковій перспективі, бо ще у грудні 2023 року Володимир Зеленський повідомив про те, що у перший транш буде з 18 винищувачів. Це зокрема пов'язано із тим, що Нідерланди вже отримали значну частину F-35. А Норвегія ще у 2022 році повідомила, що зняла всі F-16 з озброєння.

Тому, якщо брати короткострокову перспективу, умовно до кінця 2025 року, то скоріш за все, Україна може розраховувати лише на 40-50 винищувачів F-16 від цих країн. А питання де взяти ще майже 80-90 літаків - вкрай складне. І знайти таку кількість машин вочевидь можливо лише у США, які є найбільшими операторами цих літаків.

Але справа в тому, що Вашингтон із самого початку, як мінімум, не підтримував ідею з передачею F-16 до України. А вже до цього можливо додати проблеми із місцями та строкам навчання українських пілотів та техніків. Саме тому необхідна зміна позиції США, з наданням максимального пріоритету Україні щодо винищувачів, як це було зроблено із зенітними ракетами.

Читайте також: США все ж таки передадуть додатковий Patriot і пообіцяли ще більше стратегічних систем ППО