xcounter
#

США все ж таки передадуть додатковий Patriot і пообіцяли ще більше стратегічних систем ППО

2740
Пуск ракети GEM-T з Patriot (всі фото: US DoD)
Пуск ракети GEM-T з Patriot (всі фото: US DoD)

Загалом Україна отримає п'ять систем із можливістю перехоплення балістичних ракет, а також десятки систем ППО середньої та меншої дальності

На фоні початку 75-го ювілейного саміту НАТО, який проходить у США, де посилення України озброєнням є однією з найголовніших тем, у Вашингтоні заявили про передачу Україні ще однією батареї Patriot.

Про це йдеться в опублікованій спільній заяві лідерів США, Нідерландів, Німеччини, Румунії, Італії та України щодо посилення нашої ППО. В ній вказано, що кожна з цих країн колективно надає додаткові стратегічні системи ППО - Patriot, а у випадку Італії - SAMP-T.

Читайте також: В Британії танків та САУ є менш ніж на "класичну" дивізію, а армійської ППО майже нема

При цьому про участь Нідерландів, яка передає систему разом із неназваними партнерами, Німеччини, Румунії та Італії у цьому було відомо. А ось про надання додаткового Patriot з боку США - ходила лише непідтверджена інформація.

ЗРК РЛС Patriot

Й таким чином Україна може розраховувати на п'ять таких систем, які у зверненні названі стратегічними. А також зазначено, що країни будуть працювати "над подальшим анонсом цього року додаткових стратегічних систем ППО для України".

Окрім того, у зверненні зазначено, що протягом найближчих місяців США та партнери планують надати Україні "десятки тактичних систем ППО", зокрема мова йде про NASAMS, MIM-23 HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS і Gepard. Але слід зазначити, що мова навряд йде про додаткові неанонсовані системи, а про виконання раніше оголошених постачань.

Також зазначено про те, що Україна отримала пріоритет у отриманні зенітних ракет і мова йде про сотні додаткових перехоплювачів протягом наступного року. При цьому варто додати, що за програмою USAI у останньому пакеті допомоги було виділено 2,2 млрд доларів виключно на ракети до Patriot та NASAMS.

Читайте також: Чим зручна нова українська машина Inguar-3 і яка цікава історія була з неочікуваним покупцем