xcounter
#

Чим зручна нова українська машина Inguar-3 і яка цікава історія була з неочікуваним покупцем

14753
Чим зручна нова українська машина Inguar-3 і яка цікава історія була з неочікуваним покупцем

Скільки коштувала розробка бронемашини Inguar-3 та інші подробиці від представників компанії Inguar Defence

Ще восени 2022 року українська компанія Inguar Defence показала концепцію власних бронемашин — легкого тактичного транспортного засобу у версіях 4х4 та 6х6, а згодом ми розповідали про те, які ж особливості має бронеавтомобіль Inguar-3 і чим відрізняється він аналогічних машин.

Деталі щодо створення цієї машини розповіли представники компанії в інтерв’ю "Армія TV". Так, як відзначає керівник проєкту Inguar-3 Артем, команда вже мала досвід обслуговування броньованих автомобілів і тривалий час займалася цим питанням. "Ми змогли вивчити абсолютно весь парк автомобілів, які є зараз у Збройних Силах України, це і наша техніка, і закордонна, і трофейна".

Читайте також: НАТО не вистачає 35-50 бригад: скільки це в зброї та грошах

Вартість розробки машини та зразка, що демонструється на відео становить 700 тисяч доларів. Ціна машини за умови серійного виробництва — близько 16-17 млн гривень (420 тисяч доларів). "Проєкт реалізований за допомогою інвестицій, і також вагому суму ми покрили за рахунок ремонтів. Тобто всі кошти, які ми заробляли, ми реінвестували в R&D [Research & Development — науково-дослідні роботи]", — розповідає Артем.

"Ми розробили машину під третій клас бронювання за стандартами НАТО, це захист від бронебійної кулі 7,62×54, випущеної з гвинтівки, а також підрив 8 кг у тротиловому еквіваленті міни під колесом або під днищем автомобіля", — розповідав один з авторів цього проєкту Михайло, інженер компанії Inguar Defence.

На панелі приладів привертають увагу екрани з рівнем лівого та правого паливних баків — він пояснює, що вони відокремлені на дві системи, і у випадку пошкодження однієї з них, в автоматичному режимі перекривається клапан і машин може продовжити рух на неушкоджених баках.

Замість дзеркал у машині розробники встановили камери бокового огляду, зображення виводиться на екрани в машині: "Вони не ламаються, не складаються і постійно дають чітке зображення, що знаходиться ззовні нашого автомобіля"

Також в Inguar є кнопка вмикання так званого "режиму блекауту", коли за потреби водій може орієнтуватися по розташованому в машині монітора з вимкненими усіма зовнішніми джерелами світла.

У десантному відділенні розташовано шість сидінь із протимінним захистом. Питання захисту від FPV-дронів будуть вирішувати встановленням засобів радіоелектронної боротьби. Про "мангали" чи сітки Михайло відзначає наступне: "Ми роздумуємо у цьому напрямку, але досі незрозуміло, як це зробити, щоб це було практично, зручно, це не заважало під час завантаження та вивантаження особового складу, щоб це не заважало вести вогонь з турелі". Турель тим часом може бути озброєна такими кулеметами, як Browning M2, ДШК, НСВТ, і також гранатомет Mk.19.

Машину продемонстрували командувачу Нацгвардії України буквально за декілька днів після випуску, і одразу ж протестували її у досить складних умовах, так само були випробування з різними частинами Збройних Сил. "Машина гідно себе показує, ми отримали хороші відгуки".

Також у компанії розповідають історію, що отримували на пошту листа з Південної Америки від картелів з проханням купити партію бронеавтомобілів Inguar-3.

Читайте також: Saab отримав свого першого клієнта на мобільний ЗРК RBS 70 NG на базі JLTV - чудова заміна "Стріли-10" та "Оси"