xcounter
#

Що чекати Україні від ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні - погляд з США

1484
У США пройде 75-й саміт НАТО (всі фото: НАТО)
У США пройде 75-й саміт НАТО (всі фото: НАТО)

Навіть без ілюзій щодо запрошення до членства, Україна все одно очікує важливих кроків від Альянсу

Сьогодні, 9 липня, у Вашингтоні формально стартує саміт НАТО, який проходить на 75 річницю створення Альянсу, хоча офіційні заходи розпочнуться лише завтра. І одразу треба зазначити, що в Україні не мають жодних ілюзій щодо отримання від Альянсу офіційного запрошення для приєднання, повідомив український президент Володимир Зеленський.

А очільник МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що очікування від цього саміту для України зводяться до посилення нашої обороноздатності, та отримання "суттєвого кроку о членства в НАТО". Водночас у США доволі цікаво розписали бачення на все це зі свого боку. І у публікації The Conversation, виокремили чотири ключові пункти, два з яких присвячені Україні.

Читайте також: Як вийшло, що в Ірану перевернувся збудований лише 6 років назад новий фрегат IRIS Sahand
НАТО

Зокрема питання членства України у НАТО все одно повинно бути піднято. Але все це, на думку видання, зведеться до делікатної семантики - пошуку такого формулювання, яке має задовольнити всіх членів Альянсу. Бо деякі члени НАТО, і мова йде не про Угорщину, а, як йдеться у матеріалі, про США та Німеччину не готові до цього та висувають очевидно формальні вимоги щодо верховенства права та боротьби із корупцією.

Тому все зведеться до пошуку таких формулювань в офіційній заяві, яка буде демонструвати прогрес у порівнянні із минулим роком, але все одно не вийде за межі "кроків на шляху". Хоча деякі країни-члени НАТО дійсно виступають за більш рішучі формулювання.

При цьому, окрім членства у НАТО, вкрай важливим є питання підтримки України озброєнням. При цьому по обидва боки Атлантики, бо можливо лише згадати провалля у наданні зброї від США через політичні чвари у Вашингтоні. І Столтенберг, який зараз передає повноваження новому генсеку НАТО Марку Рютте, активно просував консолідацію під егідою Альянсу довгострокової допомоги Україні з метою зробити її передбачуваною. Але, зазначається, що замість цього рішення, члени НАТО можуть просто задекларувати виділення 43 млрд доларів на рік, без взяття довгострокових зобов'язань.

m109 зсу

На цьому "український блок" з двох питань, на думку американського видання буде завершений. А новою темою стане питання Китаю та Індо-тихоокеанського регіону, бо хоча вперше у НАТО заговорили, що Пекін є джерелом викликів ще у 2019 році, досі жодної стратегії проти нього на рівні Альянсу не існує. При цьому у Європі часом розглядають НАТО виключно, як союз для дій у Європі, в поточних умовах - проти РФ, і не вбачають загрози від Китаю.

Водночас фактор Китаю у підтримці РФ у війні проти України, також прямо показує, що він напряму торкається європейського сегмента НАТО незалежно від його бажання. Більше того, вже втретє у саміті візьмуть участь лідери Японії, Південної Кореї, Австралії та Нової Зеландії. Саме тому питання чіткої стратегії проти Китаю буде одним з ключових на цьому саміті.

Але четвертим і можливо основним пунктом обговорення може стати єдність самого Блоку. Бо Альянс, це не лише про оборону, це і про політику, як зовнішню, так і внутрішню. І в ситуації, коли прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який лише за пару днів до саміту поїхав до Путіна, що викликало гнів європейських лідерів - лише один з прикладів. Бо паралельно у Франції ледь не прийшло до влади відкрито пропутінське Національне об'єднання.

А головна загроза - взагалі вихід з НАТО, чи максимальне обмеження участі самих США, де і буде проходити ювілейних 75-й саміт із гаслами щодо його непохитності. Але все це із думкою про можливий прихід до влади Дональда Трампа з його проголошеною політикою ізоляціонізму, що загрожує глобальним зсувом для усього світу.

Читайте також: НАТО не вистачає 35-50 бригад: скільки це в зброї та грошах