xcounter
#

Як вийшло, що в Ірану перевернувся збудований лише 6 років назад новий фрегат IRIS Sahand

25616
Іранський фрегат IRIS Sahand, архівне фото з відкритих джерел
Іранський фрегат IRIS Sahand, архівне фото з відкритих джерел

Які фактори могли привести до цієї надзвичайної та незвичайної події

В неділю 7 липня 2024 року стало відомо про доволі специфічний інцидент, який відбувся у ВМС Ірану – там на стоянці в порту Бендер-Аббас раптово перевернувся фрегат IRIS Sahand, який вважається одним із найновітніших кораблів, бо був введений у стрій лише у 2018 році (хоча і був спущений на воду ще в 2012 році).

За деякими повідомленнями, іранські військові змогли провести рятувальну операцію на IRIS Sahand та вирівняти корабель, але за деякий час він знову перевернувся, бо начебто порвався канат, яким утримували рівновагу.

Читайте також: НАТО не вистачає 35-50 бригад: скільки це в зброї та грошах
Ілюстративна інфографіка від порталу Naval News

Тут мова про доволі непересічного характеру надзвичайну подію, оскільки в сучасній воєнно-морській історії в принципі складно знайти епізод, коли раптово та без дії зовнішніх факторів втрачає рівновагу та перевертається корабель, введений у стрій лише кілька років назад. Тому логічно, що ця подія з іранським фрегатом IRIS Sahand привернула увагу різних західних аналітиків.

Наприклад, H I Sutton в публікації для Naval News припустив, що фрегат IRIS Sahand перевернувся через критичну помилку іранських інженерів, які "перестарались" із підсиленням озброєння цього корабля.

Тут є цікавий нюанс, що свій IRIS Sahand проектували як наслідування британського проекту легких фрегатів Vosper Mark V, по якому самі британці будували кораблі в тому числі для іранського флоту ще у 1970-х роках.

Іранський фрегат IRIS Sahand, архівне фото з відкритих джерел

Але якщо бути точнішим у деталях, то іранські корабели чомусь вирішили, що оригінальний британський проект можна "наростити" як мінімум по параметрам повного водозаміщення та номенклатури озброєння, при цьому не змінюючи довжину та ширину корпусу. Це уже "зі старту" мало принести проблему із центруванням фрегата.

Ба більше – вийшло так, що іранці спочатку збудували, спустили на воду та випробовували IRIS Sahand без повного набору озброєння, передбаченого своїм проектом. Цю прогалину Іран заповнив відносно недавно, коли на цей фрегат було встановлено повний набір озброєння. Але якраз за короткий час після цього іранський IRIS Sahand і раптово перевернувся на стоянці.

Іранський фрегат IRIS Sahand, архівне фото з відкритих джерел

Але цікаво, що H I Sutton також додав, що ВМС Ірану активно використовували зокрема фрегат IRIS Sahand для ймовірного координування атак єменських хуситів по торгівельним суднам в Червоному морі, що дещо дисонує із вище заявленою про помилки в проектуванні корабля. Ну бо тут логічніше припустити, що якби помилки в проектуванні справді були настільки системні, то фрегат IRIS Sahand міг перевернутись ще раніше.

Що в свою чергу наштовхує на версію, що можливо, в цій історії були все ж і невідомі "зовнішні фактори", які допомогли "раптово" перевернутись одному із найновіших кораблів ВМС Ірану.

Іранський фрегат IRIS Sahand, архівне фото з відкритих джерел
Читайте також: Оцінка програми ракет LGM-35A росте скажено швидко, вже перевалила за 160 млрд доларів