xcounter
#

В Британії танків та САУ є менш ніж на "класичну" дивізію, а армійської ППО майже нема

9392
Challenger 3, фото - Ministry of Defence UK
Challenger 3, фото - Ministry of Defence UK

Загалом про кризу в британській армії й так було відомо, але конкретні деталі все ж вражаючі

Постановка питання про те, що НАТО для своїх завдань не вистачає 35-50 бригад, і що там мова про шалені цифри по затратам грошей та часу на укомплектування, уже була в одній із наших публікацій.

Тепер цю історію ми хочемо розгорнути на прикладі стану справ з озброєнням та спроможностями в збройних силах Великої Британії, про що в одній із своїх публікацій розповіла аналітична установа RUSI. Ця публікація цікава тим, що наочно на цифрах пояснює рівень проблем у британців зі зброєю.

Читайте також: Для протидії ОТРК "Искандер" пора просити в США SM-6, бо лише збивати БПЛА недостатньо

Наприклад, в RUSI пояснюють, що в "класичній" бронетанковій дивізії мало би бути від 170 до 300 танків та від 110 до 220 артилерійських систем різних типів.

І якщо так порівнювати, то виходить на даний момент, що у всій британській армії не набереться танків та САУ хоча на одну "класичну" танкову дивізію. Особливо з поправкою і на перспективні плани, за якими британська армія матиме лише 148 танків Challenger 3, і на ту обставину, що Велика Британія передала як військову допомогу Україні майже усі САУ типу AS90.

Зі спроможностями інженерних військ в британській армії справи аж ніяк не краще. Фахівці RUSI порахували, що під розгортання лише однієї бригади британцям зараз доведеться залучити одразу 70-80% спроможностей своїх інженерних підрозділів.

Ситуація з армійською ППО в британській армії виглядає аналогічно складною. Зараз самі британці мають в своєму розпорядженні лише "обмежену кількість" ЗРК Sky Sabre. Загалом в плані протиповітряного прикриття армія Великої Британії розраховувала, що її підтримуватимуть засоби армійської ППО та авіація інших країн-учасників НАТО, котрі однак "не вміють протистояти складній протиповітряній обороні ворога".

Щодо спроможностей по бойовій авіації фахівці RUSI розрахунки не наводять, але зате там є цікаві показники по спроможностям Королівських ВМС, і це логічно, бо флот традиційно є символом воєнної сили Великої Британії.

Так от, на поточний момент виходить, що для спорядження однієї авіаносної ударної групи в складі одного авіаносця, і хоча би по два фрегати Type 21 та есмінці Type 23 треба буквально напружити сили усіх Королівських ВМС. І це навіть не рахуючи наявних проблем із логістичним забезпеченням британських кораблів у відкритому морі.

Причину цих кризових явищ RUSI пояснює так – вектор роззброєння Великої Британії в останні 30 років передбачав, що в сучасній війні можна буде обійтись ставкою на технологічність та асиметричні рішення, і що при цьому кількість відходить на другий план.

Однак повномасштабна війна РФ проти України показала, що в сучасній війні має значення одночасно все – і кількість, і технологічність, і асиметричні рішення на полі бою.

Читайте також: За якої умови Україна може отримати ще одну ескадрилью МіГ-29