xcounter
#

2,2 млрд доларів лише на ракети до Patriot та NASAMS - скільки це ракет та що ще у пакеті допомоги США

6822
Ракет MSE до ЗРК Patriot
Ракет MSE до ЗРК Patriot

Новий пакет військової допомоги від США складається із 2,35 млрд доларів, які розділені між програмами USAI та PDA

Вашингтон оголосив про виділення нового траншу військової допомоги загальним розміром 2,35 млрд доларів, який розділений на дві окремі програми: президентське вилучення (PDA), за якою зброя одразу передається із запасів до України, та USAI - Ініціативи сприяння безпеці України, коли зброя замовляється у виробників.

При цьому валова частина допомоги у грошовому еквіваленті припала саме на USAI - 2,2 млрд доларів. І вся ця сума піде на контактування лише двох типів зброї - ракет до зенітних ракетних комплексів Patriot та NASAMS. І варто одразу зазначити, що Україна отримала пріоритет у отриманні цих ракет над всіма іншими закордонними замовниками та однакове положення із Тайванем.

Читайте також: Для чого Австралії бразильський виробник ракет Avibras, якщо в неї будуть Tomahawk та JASSM-ER

На фоні цього можливо одразу оцінити, а скільки саме ракет можливо закупити за 2,2 млрд доларів. Хоча звісно наразі невідомі конкретні види ракет, бо NASAMS може використовувати AIM-9Х, AIM-120 та AMRAAM-ER, а Patriot - GEM-T та MSE, а також пропорції між ними у замовленні. Зрештою оголошення про виділення коштів лише передує укладанню відповідного контракту. Але вже зараз можливо отримати певні орієнтовні цифри на основі вартості цих ракет.

NASAMS
Пуск з NASAMS

Зокрема, якщо закуповувати лише MSE на всі 2,2 млрд доларів, то за актуальними цінами можливо придбати 425 таких ракет. Справа в тому, що ціна на одну ракету MSE становить вже 5,17 млн доларів, про що свідчить свіжий контракт армії США із Lockheed Martin саме за таким астрономічним цінником.

Щодо цін на GEM-T, то на жаль, із відносно сучасних цін можливо скористатися запитом міноборони Румунії до власного парламенту від грудня 2023 року щодо закупівлі 200 таких ракет з ціною за одиницю 5,4 млн євро без податків. Таким чином одна GEM-T має актуальний орієнтовний цінник у близько 6 млн доларів за одиницю. При цьому замовлення мало бути реалізовано на європейських протяжностях COMLOG у межах загальної закупівлі НАТО на 1000 таких ракет. Тобто за 2,2 млрд доларів можливо замовити, орієнтовно до 367 ракет GEM-T.

GEM-T
Пуск GEM-T з Patriot

І якщо така ціна може здатися доволі високою, то у дозволах на продаж GEM-T американської DSCA (Агенції військового співробітництва міноборони США) за 2022 рік фігурують ціни до 10 та 12 млн доларів для Саудівської Аравії та Нідерландів відповідно.

Щодо вартості AIM-120, то відповідно до фінансового запиту Пентагону, ця ракета має актуальний цінник у 1,37 млн доларів за одиницю, а AIM-9 - 0,74 млн доларів. Тобто за 2,2 млрд доларів можливо закупити близько 1600 одиниць AIM-120 чи майже 3000 одиниць AIM-9.

Повертаючись до пакета допомоги від США, то ще 150 млн доларів пішло на зброю за програмою PDA, а саме (без оголошення кількості): боєприпасів для ЗРК MIM-23 HAWK, HIMARS, 105- та 155-мм артсистем, 81-мм мінометів, до ПТРК TOW, стрілецького озброєння. А також ПТРК Javelin та гранатомети AT-4, саперні боєприпаси, вантажні тактичні автомобілі, тактичні аеронавігаційні системи та обладнання забезпечення літаків, а також запасні частини та інше обладнання.

Читайте також: Пентагон видав контракт на ATACMS для продажів за кордон: скільки зараз коштує ця балістична ракета