xcounter
#

Пентагон видав контракт на ATACMS для продажів за кордон: скільки зараз коштує ця балістична ракета

6179
Пентагон видав контракт на ATACMS для продажів за кордон: скільки зараз коштує ця балістична ракета

Йдеться про продаж озброєння у рамках FMS для п’ятьох закордонних замовників

Міністерство оборони США у звіті про контракти від 2 липня розповідає, що компанія Lockheed Martin отримала замовлення на 226,85 млн доларів США на постачання далекобійних балістичних ракет ATACMS разом з пусковими контейнерами.

Відзначається, що ймовірна дата виконання контракту — 30 грудня 2028 року, тобто на постачання ракет відводиться понад чотири роки. Ця угода призначена для постачання озброєння у рамках оборонних продажів Foreign Military Sales (FMS), йдеться про п’ять країн, це Естонія, Латвія, Литва, Марокко і Польща.

Читайте також: Чи можна ATACMS інтегрувати під F-16: або як у Ізраїлі зробили Air Lora

Як відзначає аналітик Colby Badhwar у своєму акаунті у соцмережі X (раніше Twitter), за його підрахунками всього йдеться про 215 ракет, продаж яких у ті чи інші роки було погоджено цим п’ятьом країнам.

Так, йдеться про 64 ракети для Тайваню (2021 рік), ще 20 для Тайваню, а також по 18 для Литви та Естонії та ще 10 для Австралії (2023 рік) і 40 для Марокко та 45 для Польщі у 2024 році.

Таким чином, за грубим підрахунком, ціна однієї ракети ATACMS разом з пусковим контейнером для продажів у рамках FMS коливається на рівні 1,05 млн доларів США.

Раніше Defense Express детально аналізував про те, чи буде дефіцит ракет ATACMS та які загалом можуть бути запаси й темпи виробництва цих балістичних ракет.

Зокрема якщо говорити про Україну, то раніше начальник відділу закупівель армії США Даг Буш відзначав, що для Міноборони США більше не є проблемою поповнення запасів цих ракет у порівнянні з минулим роком.

Читайте також: Наскільки ATACMS справді краще за Storm Shadow, для такого порівняння є свої аргументи