xcounter
#

Для чого Австралії бразильський виробник ракет Avibras, якщо в неї будуть Tomahawk та JASSM-ER

2127
Запуск Tomahawk, фото - US DoD
Запуск Tomahawk, фото - US DoD

Або як виник парадокс, що є "вільні" потужності по виробництву зброї, але їх не поспішають купувати

Австралійська оборонна компанія DefendTex, яка спеціалізується на виробництві високоточних боєприпасів, ракетного озброєння та дронів-камікадзе, хоче викупити бразильську оборонну компанію Avibras, котра також займається ракетною зброєю, зокрема виготовляє ASTROS II.

Ідея виглядає цілком логічною, бо потужності Avibras простоюють, штат працівників доводиться скорочувати, і це все на тлі гострого дефіциту зброї у світі. Але далі є один специфічний нюанс – щоб викупити цю бразильську компанію, австралійській DefendTex не вистачає додаткових 40 мільйонів доларів США або 74 мільйонів австралійських доларів, а ці гроші не хочуть ані банки, ані уряд самої Австралії.

Читайте також: Як довго і скільки коштує побудувати навчальний центр для F-16 на прикладі Аргентини
Стрільби із бразильського ASTROS II, фото - Folhapress

Як пояснює в своїй публікації портал Defense News, уряд Австралії оголосив програму Guided Weapons and Explosive Ordnance Enterprise по стимулюванню власного оборонно-промислового комплексу.

За цією програмою Австралія уже провела кілька проектів, наприклад відновила портову інфраструктуру для експорту та імпорту зброї, оновила потужності на державних заводах по виробництву боєприпасів компанії Thales Australia, запустила будівництво додаткової інфраструктури для зберігання виготовленого озброєння та налагодила власне виробництво авіабомб BLU-111.

Випробування BLU-111 австралійського виробництва, фото - Australian Defence Department

Однак Австралія у зміцненні своїх оборонних спроможностей покладається переважно саме на оборонні компанії із США, які мають поставити широку номенклатуру озброєнь, зокрема далекобійні крилаті ракети Tomahawk та JASSM-ER, протикорабельні ракети NSM та спільне виробництво керованих реактивних снарядів GMLRS до систем HIMARS.

На цьому тлі ідея купити бразильського виробника ракет для Австралії може виглядати й "надлишковою", бо мовляв навіщо брати відповідні технології ще й у бразильців, якщо уже є домовленості із США, та паралельно відбувається розвиток власних спроможностей.

Потужності по виробництву боєприпасів на одному із заводів Thales Australia, фото - Australian Defence Department

Однак як наголошує очільник DefendTex Тревіс Редді, "замикання" ланцюжка поставок ракетного озброєння лише на США може привести як мінімум до затримок у строках поставок. Тому в даному ракурсі можливий викуп бразильської Avibras міг би диверсифікувати ризики та задіяти додаткові потужності в інтересах австралійського ОПК.

Від Defense Express наголосимо, що описана вище історія може ілюструвати нову тенденцію, яка зароджується на світовому ринку озброєння – конкуренція за доступ до додаткових потужностей по виробництву зброї, при цьому свою роль може грати як і географія, так і компетенції, які може дати володіння тими чи іншими потужностями.

Пуск крилатої ракети AV-MTC з бразильської ракетної системи ASTROS II Mk6, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Спочатку Бразилія наклала вето на зброю Україні, а тепер шукає покупця на виробника ASTROS II