xcounter
#

Пентагон замовив ракети до Patriot за астрономічним цінником: скільки тепер коштує протибалістична MSE

12703
Пуск MSE
Пуск MSE

Реальна ціна MSE, яка призначена для перехоплення балістичних цілей, значно більша ніж зазвичай вказується, а один повний залп тепер коштує 0,6 млрд доларів

Армія США повідомила про укладання довгострокового контракту із Lockheed Martin на постачання ракет MSE до зенітного ракетного комплексу Patriot PAC-3. Загальна вартість контракту складає 4,5 млрд доларів і передбачає закупівлю 870 ракет MSE.

Таким чином за реальним твердим контрактом для армії США вартість однієї MSE складає 5,17 млн доларів за одиницю. І це значно дорожче минулих оцінок, бо до цього ціна на цю ракету здебільшого вказувалась у межах близько 3 млн доларів.

Читайте також: У СБУ на відео показали, як дронами-камікадзе нищать російські "Тори" та "Панцирі​"

Водночас, якщо підняти бюджетний запит Пентагону на 2024 рік, то у ньому фігурує позначка у закупівлі 230 ракет за 1,212 млрд доларів. Тобто по 5,27 млн доларів за одиницю. Також можливо підняти ціни і у періоді двох минулих років: 4,11 млн доларів за одиницю у 2023 році та 4,06 млн доларів у 2022 фінансовому році. При цьому зміну ціни у Пентагоні ніяк не пояснювали.

Вартість MSE ракет до Patriot

Зрештою, для розуміння масштабів цінника, можливо зазначити, що в одній пусковій Patriot може розміщуватись до 16 ракет MSE. Повним складом батареї Patriot вважається 8 пускових, загалом - 128 ракет. І таким чином один повноцінний залп батареї Patriot ракетами MSE зараз коштує близько 662 млн доларів.

Також слід зазначити, що у повідомленні щодо контактування 870 ракет MSE, в армії США зазначили, що мова йде про багаторічний контракт. Але без зазначення, скільки саме він буде виконуватись. Але враховуючи те, що у 2024 фінансовому році Пентагон хотів замовити 230 ракет, то мова цілком може йти про 3-4 річний контракт.

Це означає, що більшість ракет MSE їх виробник Lockheed Martin буде направляти на експорт. Зокрема днями один з топ-менеджерів компанії оголосив, що поточний темп виробництва цих ракет вже досяг 550 ракет на рік. А наступна відома ціль компанії - 650 одиниць на рік і не факт, що вона буде кінцевою.

MSE
Пуск MSE

Водночас повертаючись до ціни на протиракету MSE, із цінником у 5,17 млн доларів за одиницю, варто зазначити, що наразі жодних альтернатив немає. Бо нова версія Patriot PAAC-4 зі значно дешевшою ракетою Stunner від ізраїльського ЗРК "Праща Давида", яка буде вироблятися під назвою SkyCeptor, ще у розробці. При цьому ціна Stunner, нібито складає лише 20% від вартості MSE. І це чудово пояснює, наприклад, вибір Фінляндії, яка стала першим європейським оператором "Пращі Давида".

Зрештою тепер на такої вартості MSE вже не настільки шокуючою виглядає вартість однієї ракети до ПЗРК Stinger на рівні 836 тисячі доларів, про що свідчить експортний контракт з Німеччиною.

Читайте також: Пентагон вкотре розширив замовлення на HIMARS: 311 пускових за 2,8 млрд доларів, але головне - строки