xcounter
#

Лише 6 замість 22 чи 10: у Норвегії оголосили кількість F-16 для України - чому так

F-16 повітряних сил Норвегії  (всі фото: ПС Норвегії)
F-16 повітряних сил Норвегії (всі фото: ПС Норвегії)
5746

Норвегія вперше оголосила кількість F-16, які будуть передані Україні і їхня кількість значно менша за неофіційні оцінки

Повітряні сили України отримають від Норвегії шість винищувачів F-16, про що оголосив прем'єр-міністр країни Йонас Гар Стере. Він також додав, що постачання літаків розпочнеться ще у 2024 році.

Таким чином Норвегія, яка ще у 2022 році вивела всі F-16 з експлуатації, стала найменшим донором цих літаків до України. Наприклад Данія передає 19 літаків, Бельгія - 30, Нідерланди - 24.

Читайте також: Не тільки Х-101: РФ запускає з Каспію і крилаті ракети "Калибр"

І варто зазначити, що офіційно у Норвегії ніколи не оголошували скільки саме літаків може бути передано. У неофіційних оцінках лунали цифри до 22 F-16. Але тоді одразу зазначалось, що далеко не всі з цих машин справні і деякі з них згодяться на запасні частини. Тому у серпні 2023 року Йонас Гар Стере зазначав, що ймовірно мова буде йти про менше 10 машин.

F-16 повітряних сил Норвегії

У квітні 2024 року міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде все ще тримав точну кількість F-16 для України у таємниці, підтвердивши, що лише частина з наявних машин у бойовому стані, а деякі вже є "фюзеляжами", які можливо використати лише для ремонту інших літаків.

Також варто додати, що у січні 2024 року у Норвегії офіційно оголосили про передачу для навчання українських пілотів два F-16, які мали бути розгорнуті на данській авіабазі Скрюдструп весною-літом цього року.

F-16 повітряних сил Норвегії

І те, що з 22 нібито наявних бортів у Норвегії у бойовому стані лише шість, а ще два - згодились лише для навчання, цілком закономірно. Бо зрештою норвезькі машини були виведені з експлуатації вже два роки тому і станом на 2022 лише формальної їх було 57 одиниць.

Але з цієї кількості 32 вживаних винищувачі викупила Румунія у результаті перемовин, які тривали майже рік до листопада 2022 року. І звісно Бухарест одразу відбирав кращі та свіжіші літаки.

Лише на частку залишку - 12 норвезьких F-16 претендувала приватна компанія Draken International, яка займається навчанням пілотів і тому літаки для неї все одно були б демілітаризовані. Зазначимо, що ця угода була скасована.

F-16 повітряних сил Норвегії

Тобто проблема більше не в тому, що Норвегія передає лише шість F-16, а в тому, що лише шість F-16 у країни, після двох років після списання, знаходяться у стані, що дозволяє вести бойові дії.

Читайте також: РФ згадала про Ми-34 на заміну Ми-2 та Ми-8, виробництво якого запускатимуть вдруге