xcounter
#

Уругвай купує шість Super Tucano і це буде вся бойова авіація: у скільки обійшовся гвинтовий штурмовик

A-29 Super Tucano
A-29 Super Tucano
10469

A-29 Super Tucano у повітряних силах Уругваю прийдуть на заміну A-37 Dragonfly

Повітряні сили Уругваю отримають, якщо враховувати їх поточний стан, дійсно потужне посилення у вигляді шести гвинтових штурмовиків A-29 Super Tucano від Embraer. Про це в один день, сьогодні, 9 липня, повідомили на різних майданчиках президент країни Луїс Лакальє Поу та міністр оборони Армандо Кастандебат.

І мова йде про фіналізацію перемовин та тверде контактування машин вже наступними вихідними. При цьому мова йде про вживані літаки, вартість шести одиниць яких становить близько 100 млн доларів. А оплата рахунку буде розтягнута на 10-15 років, про що пише профільне видання Defensa.

Читайте також: Білорусь купує FPV-дрони, поки всього 16 одиниць і за у вісім разів вищою ціною
A-29 Super Tucano
A-29 Super Tucano в Афганістані

Таким чином за один вживаний A-29 Super Tucano Уругвай заплатить близько 16,5 млн доларів. Ця вартість комплексна і включає логістичну підтримку впродовж 5 років з боку бразильського Embraer.

З боку Defense Express зазначимо, що така ціна в цілому відповідає ціннику, який був виставлений для Португалії, яка шостий рік поспіль "приглядається" до Super Tucano. І варто зазначити, що ціна на цей вживаний гвинтовий штурмовик дійсно перевищує останню відому ціну на вживані F-16 на прикладі твердого контракту із Норвегією.

Але, скоріш за все, Уругвай фізично б не потягнув витрати навіть на вживані F-16, бо ще є питання навчання пілотів, створення інфраструктури, закупівлі озброєння та експлуатація літаків. А, якщо 100 млн доларів будуть виплачуватись до 15 років, то вочевидь країна просто не потягне витрати на винищувачі.

A-29 Super Tucano

Тим паче, що для Уругваю ці шість A-29 Super Tucano будуть єдиними бойовими літаками та прийдуть на заміну A-37 Dragonfly - штурмовиків середини 60-х років.

Формально уругвайські повітряні сили, "на папері" складаються, якщо брати бойові машини, з 12 A-37 Dragonfly та 3 O-2A Skymaster. Але у реальному бойову стані може знаходитись нібито лише 1-2 A-37 Dragonfly.

A-37 Dragonfly
A-37 Dragonfly ПС Уругваю

Хоча варто зазначити, що деякі бойові задачі можуть виконувати тренувальні PC-7U Turbo Trainer у кількості п'яти одиниць. Але у будь-якому випадку вся бойова авіація Уругваю буде гвинтовою.

Зрештою для країни це буде також першою угодою на посилення бойової авіації з 1981 року, коли повітряні сили Уругваю отримали на озброєння аргентинські штурмовики IA-58 Pucara. Ці гвинтові машини були у строю до 2017 року.

IA-58 Pucara Уругвай
IA-58 Pucara ПС Уругваю (фото: Roberto Figueredo Simonetti)
Читайте також: Saab отримав свого першого клієнта на мобільний ЗРК RBS 70 NG на базі JLTV - чудова заміна "Стріли-10" та "Оси"